“In de erkers van La Castiglia wil je niet zijn......”

La Castiglia di Saluzzo

Het kan je niet ontgaan als je in Saluzzo aandoet. Op de top van de heuvel ligt het pronkjuweel van het eeuwenoude stadje: La Castiglia di Saluzzo.

La Castiglia di Saluzzo is in opdracht van markies Tommaso I rond 1270 – 1280 gebouwd. Bewust boven op de heuvel zodat de markies politieke en militaire controle had over de stad. Het fort heeft door de jaren heen diverse transformatie doorgemaakt. Elke markies heeft het gepersonaliseerd. Soms alleen om mee te doen aan het modebeeld. Zo is de toren met de versierde medaillons met het wapen van Saluzzo en een keizerlijke adelaar een verfraaiing passend in het beeld van de Renaissancestijl. De Franse bezetting van het markizaat in 1549 – 1588 en daaropvolgende annexatie door het hertogdom van Savoye heeft geleid tot de ondergang van La Castiglia. Later is het kasteel gebruikt als kazerne. In 1825 is gestart met herbouw en onderhoud. Veel versieringen zijn toen verloren gegaan. Het landhuis is vervolgens omgebouwd tot gevangenis. De erkers van La Castiglia fungeerde tot 1992 zodoende als penitentiaire inrichting.

Museo della Memoria Carceraria

Zonder de kennis van zijn bestaansgrond bezochten we La Castiglia. We werden daarom verrast door de aanwezigheid van de gevangenis in de catacomben. En het daarbij behorende museum: Museo della Memoria Carceraria. Je verwacht iets anders als je een kasteel bezichtigt, namelijk stijlkamers met kostbaarheden. Maar een gevangenis? Hoe dan ook, onze nieuwsgierigheid wint het altijd. Je rekent 8 euro per persoon contant af. Vervolgens kom je terecht in de wereld van gevangenen door de jaren heen. Je krijgt een goed beeld van de veranderende houding ten opzichte van strafvormen. Op een soms confronterende wijze krijg je inzicht in de ontwikkeling hiervan. En ja, vroeger tijden waren deze bruut: marteltuig, gevangeniskleding, arbeidsvormen, het gevangenisleven, het komt allemaal aan bod. Ook legt het museum de link met film, media en cultuur. Via het tentoonstellen van attributen en multimediatechnieken. Ook mensen die van betekenis zijn geweest voor de gevangenis (ambtenaar, crimineel, beroemdheden) worden in een eregalerij geroemd.

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

La Castiglia

Wanneer je bekomen bent van deze rauwe werkelijkheid kun je oversteken via de binnenplaats naar een tentoonstelling voor moderne kunst. Een grote variatie aan creatieve uitspattingen die tot verbeelding leiden. Daarnaast bevindt zich het museum voor Ridderlijke beschaving op de hoger gelegen etages, il Museo della Civiltà Cavalleresca. Wat zal ik daarvan zeggen? Het heeft ons niet geraakt. Het zijn veelal prints van oude fresco’s en schilderijen op een multimediale manier gepresenteerd. Ik zie liever de fresco zelf. Een paar echt oude stukken zijn te aanschouwen, maar ons kon het geheel niet bekoren. Helaas waren een aantal etages gesloten. Wat er achter die deuren bevindt, zullen we nooit weten. Misschien kun jij het ons vertellen?

Openingstijden

La Castiglia di Saluzzo

Piazza Castello 1, 12037 Saluzzo

€ 8,00 entree (let op contact betalen)

1 maart t/m 31 oktober
Ma, do, vrij en zat: 10 -13 en 14 – 18 uur
Zo: 10 – 13 en 14 – 19 uur (ook feestdagen)

1 november t/m 6 januari
Zo: 10 – 13 en 14 -18 uur (ook feestdagen)

7 januari t/m 28 februari
Gesloten

Indruk van La Castiglia

Gerard Klein Bluemink
Gerard Klein Bluemink
4 Oktober 2023
Perfecte plek, perfect geregeld van proeverijen en restaurants, zeer betrokken
Sander van Bellen
Sander van Bellen
2 Oktober 2023
We hebben met een groep wijnliefhebbers en levensgenieters een driedaagse trip door Piemonte gehad georganiseerd door Xandra. Het was een mooi en afwisselend programma. Een aanrader voor iedereen die met een groep een leuke, mooie en leerzame wijnreis willen beleven.
Boy Sluiter
Boy Sluiter
2 Oktober 2023
Samen met 7 andere mannen een fantastische wijnreis beleefd. Het programma dat Xandra samen had gesteld sloot helemaal aan bij onze wensen. Authentieke restaurants, top wijnen en alles van A tot Z geregeld. Het enige dat wij hoefden te doen was puur genieten. En dat is gelukt. Xandra, bedankt voor deze geweldige reis.
Ewald Jansen
Ewald Jansen
24 Augustus 2023
Mijn Italiaanse tante is de persoon die je alles kan vertellen over de fantastische regio Piëmonte.. en hoe eervol is het dat mijn bedrijf op haar website staat vermeld. Grazie mille Xandra! A presto e Saluti 🇮🇹🍷
Mark de Ruijter-Groenewold
Mark de Ruijter-Groenewold
11 Augustus 2023
Vanmiddag even langs geweest bij het huis van mijn Italiaanse tante. Ik wist niet dat ik nog een tante had maar ze is net zo gezellig als de rest van de familie dus dat zal wel kloppen. Natuurlijk kwam er vrijwel meteen wijn een lekkere hapjes op tafel en voerden we een gezellig gesprek. Dit was nog een aanwijzing dat het echt een verre tante is. Wij hebben veel gebruik gemaakt van haar website om ons voor te bereiden op onze vakantie. Nu blijkt ook nog dat ze een heel leuk mens is. De locatie is top, het gaat ook vast goed komen met de drie appartementen die er gaan komen. Wij gaan zeker terug komen in Piëmont en ook bij Xandra (en bij Rolf)
Michiel de Vor
Michiel de Vor
23 Juli 2023
Dankzij Xandra (Tante) hebben wij last minute in het hoogseizoen nog een fijne agriturismo gevonden. Communicatie via whatsapp verliep fijn en snel. Geweldig dat ze je zo kan helpen met inside tips
Severien Jansen
Severien Jansen
4 Juli 2023
Xan kan je alles vertellen over de Piemonte! De mooiste accommodaties voor je vinden, wijproeverijen organiseren, wandelroutes en restaurants aanbevelen etc. Heerlijk om zo’n Tante te hebben in de mooiste streek van Italie. Bedankt voor al je gouden tips!
Noor Osse
Noor Osse
4 Juli 2023
Voor mijn stage zal ik voor 5 maanden naar Turijn verhuizen. Dit is voor mij een flinke stap waar veel voor geregeld moet en moest worden. Via via hoorde ik over Mijn Italiaanse Tante, en heb toen meteen contact opgenomen voor advies. Door Tante Xandra heb ik nu meer duidelijkheid over belangrijke documentatie (bv. Codice Fiscale) die ik nodig zal hebben, wat mij enorm veel tijd en moeite heeft gescheeld. Daarnaast kan je ook gezellig met haar kletsen. Bedankt Tante Xandra!
Richard Delfsma
Richard Delfsma
4 Juli 2023
Druk bezig met allerlei instanties en dan is het fijn dat Mijn Italiaanse tante helpt. Super handig en snel antwoord.


Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?