“In de erkers van La Castiglia wil je niet zijn......”

La Castiglia di Saluzzo

Het kan je niet ontgaan als je in Saluzzo aandoet. Op de top van de heuvel ligt het pronkjuweel van het eeuwenoude stadje: La Castiglia di Saluzzo.

La Castiglia di Saluzzo is in opdracht van markies Tommaso I rond 1270 – 1280 gebouwd. Bewust boven op de heuvel zodat de markies politieke en militaire controle had over de stad. Het fort heeft door de jaren heen diverse transformatie doorgemaakt. Elke markies heeft het gepersonaliseerd. Soms alleen om mee te doen aan het modebeeld. Zo is de toren met de versierde medaillons met het wapen van Saluzzo en een keizerlijke adelaar een verfraaiing passend in het beeld van de Renaissancestijl. De Franse bezetting van het markizaat in 1549 – 1588 en daaropvolgende annexatie door het hertogdom van Savoye heeft geleid tot de ondergang van La Castiglia. Later is het kasteel gebruikt als kazerne. In 1825 is gestart met herbouw en onderhoud. Veel versieringen zijn toen verloren gegaan. Het landhuis is vervolgens omgebouwd tot gevangenis. De erkers van La Castiglia fungeerde tot 1992 zodoende als penitentiaire inrichting.

Museo della Memoria Carceraria

Zonder de kennis van zijn bestaansgrond bezochten we La Castiglia. We werden daarom verrast door de aanwezigheid van de gevangenis in de catacomben. En het daarbij behorende museum: Museo della Memoria Carceraria. Je verwacht iets anders als je een kasteel bezichtigt, namelijk stijlkamers met kostbaarheden. Maar een gevangenis? Hoe dan ook, onze nieuwsgierigheid wint het altijd. Je rekent 8 euro per persoon contant af. Vervolgens kom je terecht in de wereld van gevangenen door de jaren heen. Je krijgt een goed beeld van de veranderende houding ten opzichte van strafvormen. Op een soms confronterende wijze krijg je inzicht in de ontwikkeling hiervan. En ja, vroeger tijden waren deze bruut: marteltuig, gevangeniskleding, arbeidsvormen, het gevangenisleven, het komt allemaal aan bod. Ook legt het museum de link met film, media en cultuur. Via het tentoonstellen van attributen en multimediatechnieken. Ook mensen die van betekenis zijn geweest voor de gevangenis (ambtenaar, crimineel, beroemdheden) worden in een eregalerij geroemd.

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

La Castiglia

Wanneer je bekomen bent van deze rauwe werkelijkheid kun je oversteken via de binnenplaats naar een tentoonstelling voor moderne kunst. Een grote variatie aan creatieve uitspattingen die tot verbeelding leiden. Daarnaast bevindt zich het museum voor Ridderlijke beschaving op de hoger gelegen etages, il Museo della Civiltà Cavalleresca. Wat zal ik daarvan zeggen? Het heeft ons niet geraakt. Het zijn veelal prints van oude fresco’s en schilderijen op een multimediale manier gepresenteerd. Ik zie liever de fresco zelf. Een paar echt oude stukken zijn te aanschouwen, maar ons kon het geheel niet bekoren. Helaas waren een aantal etages gesloten. Wat er achter die deuren bevindt, zullen we nooit weten. Misschien kun jij het ons vertellen?

Openingstijden

La Castiglia di Saluzzo

Piazza Castello 1, 12037 Saluzzo

€ 8,00 entree (let op contact betalen)

1 maart t/m 31 oktober
Ma, do, vrij en zat: 10 -13 en 14 – 18 uur
Zo: 10 – 13 en 14 – 19 uur (ook feestdagen)

1 november t/m 6 januari
Zo: 10 – 13 en 14 -18 uur (ook feestdagen)

7 januari t/m 28 februari
Gesloten

Populaire accommodaties


Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?