Museo del Vino a Barolo

Loading Als favoriet toevoegen

Wijn wijn en nog eens wijn

“Een driedimensionale belevenis in een middeleeuws kasteel ”

Museo del Vino a Barolo

Museo del Vino a Barolo. Een avontuurlijke wijnreis door het museum.

Hét Museo del Vino a Barolo staat natuurlijk in hét wijndorp Barolo. Piemonte is de beste wijnstreek van Italië. Eerlijk gezegd, vind je daarom wijnmusea in het gehele wijngebied. Toch kun je Museo del Vino a Barolo niet overslaan. Waarom? Allereerst is het wijndorp een must see. Barolo is de grote trots van de regio. De koning van de wijnen. Het gelijknamige plaatsje is daarom een soort bedevaartsoord voor wijnliefhebbers. Het heilige der heilige zie je dus op elke straathoek terug. Een tripje hier naartoe is iets dat je af kunt strepen van je bucketlist als wijnlover. Tenminste, als je ook een glas van deze godendrank tot je hebt genomen.

Geschiedenis Museo del Vino a Barolo

Het Museo del Vino is gevestigd in Castello Falletti di Barolo. Het fort is in de tiende eeuw gebouwd om de aanvallen van de Hongaren te trotseren. De puissant rijke bankiersfamilie Falletti werd in de dertiende eeuw eigenaar van het kasteel. Het kasteel werd eerst uitgebouwd, maar vervolgens geruïneerd en geplunderd door de Fransen. In de zestiende eeuw is het volledig gerestaureerd en diende het de tweehonderd jaar daarna als buitenverblijf van de familie. Na het overlijden van de laatste telg van de Falletti-familie ging het kasteel over aan de Opera Pia Barolo. Een stichting die kansarme kinderen de mogelijkheid gaf om te studeren. Opgericht door Markiezin Guilia di Barolo, de laatst levende Falletti. Om het hiervoor geschikt te maken, is het grondig verbouwd en veranderd. In 1958 heeft gemeente Barolo Castello Falletti gekocht. Nu zetelt Museo del Vino a Barolo er.

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Vermakelijke reis

Allereerst heb je een fabelachtig uitzicht vanuit het kasteel op de glooiende heuvels. Als je nu denkt dat het Museo del Vino a Barolo een saai rondje kennismaken met wijn maken is, heb je het mis. Het is een soort droomvlucht van de Efteling. Op speelse en interactieve wijze wordt wijnteelt vormgegeven. Daarbij wordt alles uiteengezet wat je maar kunt bedenken bij wijn: produceren, drinken of beleven. Je stapt in een driedimensionale wereld van teelt, oogst, muziek, gedichten tot films. Ook is de originele bibliotheek en enkele kamers van de Fallettis nog te zien. Ook hierbij worden de modernste presentatietechnieken en snufjes gebruikt waardoor het museum allerminst stoffig te noemen is. In de kelder ga je terug in de tijd naar de historische schoolbanken van Collegio Barolo. Kortom, een vermakelijke reis door het een wijnparadijs voor jong en oud.

Tentoonstelling

Aan het Piazza is eveneens een kapelletje met een minuscuul museum gevestigd. Voor een paar euro extra kun je de permanente tentoonstelling bezoeken van Miró, Picasso en Dalí. In één tel heb je de kunstzinnige uitspattingen van deze Spaanse vrinden echter gezien. Koop dus zeker geen los ticket want dan kom je als zuinige Nederlander bedrogen uit. Verder zijn in het naburige Serralunga d’Alba, Roddi en Alfieri eveneens kastelen te bezoeken. Maak er dus een cultureel dagje van.

Openingstijden

Ma t/m zo 9.30 – 19.00 uur € 9,00
Gereduceerd tarief voor kinderen tot 14 jaar, ouderen boven de 65 jaar.
Torino + Piemonte card gratis toegang
Combiticket permanente tentoonstelling € 15,00
Losse ticket permanente tentoonstelling € 12,00

Auto parkeren
Barolo is druk. Je kunt parkeren aan de rand van het dorp. Onder meer op Piazza colbert 8 of anders Piazza Cabutto 5.

Populaire accommodaties


Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?