Heiligdom voor wijnlovers

Loading Als favoriet toevoegen

Wijndorp met kasteel

Beleef Barolo Piemonte in de Piemonte

Wijndorp Barolo Piemonte is een dorp van niks qua inwonerstal. Het telt slechts 728 inwoners. Daarentegen is het groots in aanzien. De gelijknamige rode wijn, Barolo is namelijk wijn voor de koning (en koninginnen). Anders gezegd: de opperbevelhebber van de Italiaanse wijn. De beste die er is. Gemaakt van de Nebbiolo-druif. De vereisten waaraan de Barolo-wijn moet voldoen zijn vastgelegd en herkenbaar aan het DOCG-label. Wie een wijngaard heeft in het Barolo-gebied is dus koopman. Dat besef had men vroeger al. In een wet uit 1647 was vastgelegd dat je een zware straf kreeg opgelegd als je druiven stal of beschadigde. Ook de oogst was met veel decreten omlijst. Overtredingen hiervan werden eveneens zwaar bestraft. Kortom, men heeft een kostbaar goed en weet en wist dat.

Barolo Piemonte

Waarom is Barolo Piemonte leuk om te bezoeken? Uiteraard omdat het gewoonweg een schattig dorpje is met geplaveide kiezels en middeleeuwse huisjes. In tegenstelling tot andere omliggende dorpjes, ligt Barolo niet op een heuvel, maar meer op een soort plateau in een kom van heuvels. Het grote triomfstuk is het kasteel uit de tiende eeuw: Castello Falletti. Rijd je door het heuvelachtige landschap van Piemonte, dan herken je Barolo direct vanwege het kasteel. Het is een verdedigingsfort dat ooit is gebouwd om de gewelddadige Hongaren tegen te houden. Het is in de dertiende eeuw tot de negentiende eeuw in handen geweest van de machtige bankiersfamilie Falletti.

Zien

Alle kunstzinnigheid om je heen

Doen

Natuurlijk een glas Barolo drinken

Beleven

Droomvlucht in het Museo del Vino

Museo del Vino a Barolo Piemonte

Daarna heeft de laatste Falletti, de markiezin Giulia di Barolo Stichting Opera Pia Barolo opgericht. Hiermee kregen kansarmen de mogelijkheid om te studeren. Thans is het eigendom van de gemeente Barolo Piemonte. Het is opengesteld als wijnmuseum. In Museo del vino a Barolo leer je alles over wijn. Er zijn een aantal stijlkamers te bezoeken en tot slot kun je een oud klaslokaal van El collegio aanschouwen. Overigens heb je vanaf het kasteel een fantastisch uitzicht op de wijnvelden en middeleeuwse dorpjes. Alleen daarvoor kun je het al bezoeken. Naast dit kasteel beheerden de Falletti’s trouwens Castello di Serralunga d’Alba als leengoed. Serralunga d’Alba is eveneens een leuk dorp om naartoe te gaan, al is er niet veel meer dan het kasteel.

Bezienswaardigheden

Tegenover het kasteel prijkt de roze Chiesa Parrocchiale di San Donato. De heren van Barolo, oftewel de Falletti’s, zijn begraven in het graf voor het hoofdaltaar. Op het piazza Castello vind je eveneens het kurkentrekkermuseum. Ontstaan vanuit een passie van de Torinese apotheker Paolo Annoni die antieke kurkentrekkers verzamelde. Ook is er een permanente tentoonstelling in het kapelletje naast de parochie. Hier zijn kunstwerken van Miró, Dalí en Picasso te bezichtigen. Stel je daar echter niet te veel van voor. Maar aardig om te bekijken als je een combinatieticket koopt met het wijnmuseum.

Barolo is Barolo

Tot slot ademt Barolo Piemonte natuurlijk Barolo. Het heilige der heilige is op elke hoek van de straat terug te vinden. De lekkerste wijn. Wijnwinkels, enoteca’s, barretjes en restaurants: Barolo is Barolo. De dorpsbewoners zijn fier op hun juweel en dat zie je terug. Namelijk in mooie gevels met fresco’s, wijnkunst en overal geurende planten en bloemen. Ondanks dat het een toeristische trekpleister is, blijft het ook een soort Italiaans slaapdorp. Zo spotte ik een bakker die nog op ouderwetse manier foccaccia aan het bereiden was. Dit is de ware schoonheid van het Italiaanse dorpsleven. Laten we ook dat beschermen. Net zoals de Nebbiolo-druif in 1647 bewaakt werd.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?