Barbarando

Barbera Barbera Barbera en eten.

“16 Barbera's proeven tijdens een zondagmiddaglunch”

Barbarando

Wat een fantastisch evenement: Barbarando. Hierbij staan Barbera-wijn en de Piemontese keuken centraal. Een knap staaltje samenwerking tussen 19 wijnboeren, 2 grappastokerijen en 8 restaurants in tante’s dorp Costigliole d’Asti. Ik zou er speciaal voor naar Piemonte komen!

Podere La Piazza

Dit jaar was de eerste editie, maar het kan niet anders of dit krijg een vervolg. Het vindt plaats op drie zondagen in maart bij acht restaurants. Elk restaurant heeft een eigen menu voor de zondagmiddaglunch. Onze keuze viel op Podere La Piazza. Een oude cascina met fantastisch uitzicht op de wijde omgeving van Monferrato. Het is daarom niet voor niets een populaire trouwlocatie. Zeker omdat het ook de mogelijkheid heeft om te overnachten. Bovendien kun je er dagelijks aanschuiven aan de dis van hun bistro. Tante kijkt vanuit haar wijnboerderij Casa di Mia Zia Bed & Wine op deze witte parel uit.

Barbarando

Maar goed, Barbarando. Het is een wijn-spijsfestijn met blinde proeverij van Barbera-wijnen. Op de proeftafel prijkten 6 flessen Barbera, 6 flessen Barbera Superiore en 2 grappa’s. Alleen bedekt met een jasje van Noi di Costigliole, de organisatie waarin de plaatselijke wijnboeren verenigd zijn. Elke fles heeft een nummertje. Op je lunchtafel ligt vervolgens een notitieformulier. Nu was het de bedoeling om te raden van welke producent de Barbera in je glas zit. Dat was voor ons een te grote uitdaging. Wij hebben het notitieformulier gebruikt voor het maken van proefnotities. Om aan het eind van de lunch te kunnen zien welke wijn wij het lekkerst vonden.

Spelelement

Het menu was verrukkelijk. Het mooie is om te proeven wat een bepaalde wijn doet bij een gerecht. Zit de ene Barbera wat hoger in zijn tannines dan kan hij desondanks een gerecht volledig tot zijn recht laten komen. Of viceversa natuurlijk. Ook proef je onbevooroordeeld zonder kennis wie de wijnmaker is. Grappig genoeg had ik bij de wijn van mijn overburen Giachino ‘toegankelijk’ genoteerd. Dat is exact wat hun wijnen zijn: allemansvrienden. Dus over een aantal jaar kunnen we wellicht wel meedoen met het oorspronkelijk bedachte spelelement. Aan het eind van de maaltijd kon je je te goed doen aan grappa. Omdat we twee distilleerderijen in het dorp hebben, raadde ik hiervoor wel in één tel de producent. Niet moeilijk voor een grappaliefhebber. 

Wijreis

Bij Piazza Podere mochten we zo vaak naar de proeftafel lopen om ons glas te laten vullen als we wilden. 12 wijnen proeven is wat veel van het goede, al hebben we een aardige poging gedaan. Elk restaurant geeft op z’n eigen manier vorm aan de proeverij. Hoe dan ook: voor herhaling vatbaar. Wil jij volgend jaar ook dit evenement beleven? Vraag tante naar de mogelijkheden voor een wijnreis naar Piemonte.   

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?