Computo metrico

Vuistdik boekwerk voor de vergunningaanvraag

“Vijf versies. 100 pagina's. 300 werkitems.”

Computo metrico

De computo metrico. Jongens, wat een gepuzzel. De computo metrico is vergelijkbaar met een bestek. Een vuistdik document met daarin de tekeningen van het huis, de veranderingen op tekening en de omschrijving van de werkzaamheden. Nu waren we aan alle kanten gewaarschuwd: wil je voor geen verrassingen komen te staan, zorg dat alles, maar dan ook alles in de computo metrico staat. Met verrassingen bedoel ik dus meerkosten voor de verbouwing van Casa di Mia Zia Bed & Wine.

UNESCO

Allereerst dient de computo metrico voor het aanvragen van de vergunningen voor de verbouwing. Wij wonen in een bufferzone van UNESCO in Costigliole d’Asti waardoor niet alleen de comune (de gemeente) toestemming moet geven, maar ook de UNESCO-commissie. Afhankelijk van de bufferzone is de regelgeving strikter. Het hart van het UNESCO-gebied is het landschap met de wijnheuvels van Barolo, La Morra, Neive en Barbaresco. Daarnaast is het de basis voor de offerteaanvraag bij bouwbedrijven. De eerste tekeningen voor de verbouwing van onze voormalige woonboerderij zijn gemaakt door een architect en de geometra. Samen hebben we onze wensen besproken en daaruit is een ontwerp gerammeld. Vervolgens zijn wij zelf gaan fine tunen. Zo zijn wij riantere behuizing gewend voor de badkamer, keuken en woonkamer. Daarentegen zijn onze slaapkamers wat kleiner. Dus het kostte wat overredingskracht om de slaapkamers te verkleinen en de woonkeuken te vergroten. Ook de wens voor een inloopdouche zonder douchebak of glaswand had wat overtuigingskracht nodig.

Ontwerp

Op een bepaald moment ben ik samen met de geometra achter de computer gaan zitten om ‘lijntjes’ te verplaatsen in het ontwerp. Anders gezegd om muren te verzetten. Dan blijkt al snel dat je te maken hebt met, in onze ogen, vreemde regelgeving. Een toilet moet een voorportaal hebben. Een toilet tegenover de trap van de wijnkelder mag niet. Een ouderslaapkamer moet minimaal 14m2 zijn. Verder moet een ruimte minimaal 2.40m hoog zijn. Ook voor een nieuw toilet in het meest oudste gedeelte van het huis met lage plafonds. Kortom, slimme oplossingen bedenken. Want we willen toch echt een privétoilet én één voor gasten op de begane grond, badkamers die groot genoeg zijn voor Nederlanders en in elk vakantieverblijf een royale woonkeuken. Ook ons woongedeelte is ruim van opzet. Voor de geometra blijft dat

Computo metrico

Ondertussen is de geomtra ook gestart met het opstellen van de werkomschrijvingen in de computo metrico. De eerste versie van was verre van compleet. Ook de tekeningen rammelden, ineens was er een deur tussen ons kantoor en Loft Luigi. Waarom? Dicht met die handel. Extra werk voor wat? Het document was uiteraard in het Italiaans. Dan begint het gepruts. Eerst online vertalen. Daarvoor in tweeën hakken, want te veel woorden voor het vertaalprogramma. Vervolgens is het vertaalde document beveiligd door de vertaalmachine om te printen. Versleuteling er online afhalen. En printen maar. Ouderwets, maar handmatig strepen en opmerkingen plaatsen, werkt bij ingewikkelde materie het beste. Let wel, het betreft technische bouwtaal.

Wat een klus

De eerste versie heeft Rolf doorgeakkerd achter zijn bureau in Nederland en ik in Italië. Want dat is het. Alle opmerkingen naar de geometra gestuurd. Vervolgens krijg ik een totaal nieuwe opzet. What the fuck? Was eerst alles gerubriceerd op werk, was het nu per ruimte opgesteld. Een goede verbetering, maar dat betekent opnieuw je helemaal verdiepen. En eerlijk gezegd, dit is niet mijn hobby. De geometra kreeg opeens haast, nog voordat ik versie 2 bekeken had, was hij al versie 3 begonnen. We hadden namelijk de eerste bouwer uitgenodigd voor een rondje door het huis. Daaruit kwamen weer zaken naar boven. Afijn, uiteindelijk zijn we uitgekomen op versie 5 waarin werkelijk elk stopcontact, elke muur, elke tegel beschreven staat. Een boekwerk van ruim 100 pagina’s. Hoera, na een paar weken soebatten is de computo metrico naar de comune en UNESCO-commissie verzonden.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?