Emigreren naar Italië

Op pad met de Italiaanse makelaar.

“Op pad met de Italiaanse makelaar”

Emigreren naar Italië

Het plan: emigreren naar Italië. Mijn doel: kerstvieren in ons huis in Piemonte. Bij het emigreren naar Italië komt nogal wat kijken. Op Mijn Italiaanse tante deel ik onze avonturen. Het boek ‘Wonen en kopen’ is tegenwoordig mijn nieuwe bijbel. Een heel handig naslagwerk waarin je alles vindt over wonen en onroerend goed in Italië. Bij ons thuis ben ik degene die het speurwerk naar huizen in Piemonte verricht. Ook maak ik de afspraken met de makelaars. Ik volg al een tijdje Italiaanse les, maar zonder talenknobbel valt het niet mee. Ik zit in de fase dat ik een aantal woorden uit een verhaal kan verstaan en zo de context begrijp. Praten gaat ietwat hakkelend met eenvoudige zinnetjes. Schrijven gaat me beter af en gelukkig heb ik daarbij de hulp van twee vertaalmachines.

Costigliole d’Asti

Dus een afspraak maken met een makelaar is een uitdaging. Vooral als je moet bellen. Want eerlijk gezegd, berichten die je via de woningwebsites stuurt, worden niet altijd beantwoord. Daarnaast is reageren op een e-mail voor de Italiaan geen vanzelfsprekendheid. Kortom, om te emigreren naar Italië is enige kennis van de taal handig. Maar dat is niks nieuws. Eind vorig jaar vind ik na maanden scrollen mijn ideale huis: een wit country house tussen de wijngaarden in Costigliole d’Asti. Het huis staat te shinen op een website van een Noorse real estate agent. Klein geluk: zij is Engels sprekend. Daardoor is een bezichtiging zo gepland.

Emigreren naar Italië

Een makelaar in Italië is een bemiddelaar voor beide partijen. Je betaalt daardoor beiden courtage (gemiddeld tussen 3 – 5% per partij). Het voordeel daarvan is dat hij of zij neutraal optreedt. Om een beeld te krijgen van de Italiaanse huizenmarkt plan ik meerdere afspraken. Vooraf hebben we een wensenlijstje opgesteld: waaraan moet een pand en perceel voldoen? De reeks te bekijken huizen omvat alle gradaties: van bouwval tot vintage. Van 300 m2 tot 750 m2. Het gebied is voor ons helder: een cirkel van Asti naar Bra, Monforte d’Alba en Nizza Monferrato. Kortom het wijngebied dat behoort tot UNESCO-werelderfgoed.

Het witte huis

Het witte huis op nummer 1 is gelijktijdig het eerste huis dat we serieus in ogenschouw nemen. Desondanks raakten we enigszins gedesillusioneerd. De bezichtiging ging gehaast. Eigenlijk waren we te laat. Dit huis zou de makelaar morgen verkopen aan andere geïnteresseerden. Dus nu bieden. Hmmm. Nederlandse taferelen op een huizenmarkt die nog niet overspannen is? Daar hebben we geen zin in. We laten ons niet ophaasten. Op naar het volgende huis met haar. Die week hebben we een aantal huizen bekeken. Ook met een andere makelaar. Het gele huis was wel erg mooi……zou dit het huis zijn om te emigreren naar Italië?

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?