Geometra

Witte rook. Niet uit Rome maar uit Costigliole d’Asti

“Architectuur, bouw, installaties, wet- en regelgeving: de geometra weet het!”

Geometra

Witte rook! Niet uit Rome maar uit Costigliole d’Asti 😀

De geometra. Wie is dat toch? Jullie hebben mij er al meermaals over gehoord. Als je een huis koopt of verbouwt in Italië krijg je met deze beste man (of vrouw) te maken. Kort gezegd is het een landmeter, maar wel van een ander kaliber dan wij in Nederland kennen. Hij heeft in vergelijking met de rest van Europa een unieke positie. Na de Tweede Wereldoorlog was in Italië de geometra de enige die de kennis en kunde had om de wederopbouw in goede banen te leiden omdat er een tekort was aan architecten en ingenieurs. Hij heeft daarom verstand van architectuur, bouw, installaties en wet- en regelgeving. Een alleskunner dus. De geometra staat ingeschreven bij de orde van landmeters en mag alleen die taak uitvoeren. Ook al heeft hij de kennis, hij mag dus niet optreden als makelaar bijvoorbeeld.

Taken geometra

De geometra komt allereerst om de hoek kijken bij de aankoop van een huis. Wil je een ‘Ik vertrek-drama’ voorkomen dan neem je hem mee naar de tweede of volgende bezichtiging. Hij kijkt naar de bouwkundige staat, bespreekt de verbouwingswensen en schat in wat vergunning-technisch haalbaar is. Omdat ons dorp Costigliole d’Asti tot het UNESCO werelderfgoed behoort, hebben we te maken met extra regels. Veranderingen aan de gevel moeten voor een vergunning zowel langs de gemeente als de welstandscommissie. Iets bijbouwen is eigenlijk uit den boze. Om van een hooizolder, een ruimte met landbouwbestemming, een loft te maken, is toegestaan, mits van het totale woonoppervlakte niet meer dan 20% extra woonruimte wordt gecreëerd. Of via een langdurige procedure moet hiervoor het bestemmingsplan aangepast worden. Daarbij bestaat de kans dat het afgewezen wordt. Onze geometra is een soort encyclopedie als het om regelgeving gaat. Verder heeft hij naast praktische oplossingen ook aansprekende ideeën om de vakantieappartementen nog toffer te maken.

Verifiche

Wanneer de proposta is getekend en het voorlopig koopcontract is opgemaakt, voert de geometra de verifiche uit. In ons geval is dat een andere geometra. Onze aankoopmakelaar Erik de Jong van Van Astgoed werkt namelijk met zijn eigen geometra. Notabene uit een hele andere regio. Waarom? Dan is hij ervan verzekerd dat alles secuur gebeurt. Daar mag je toch van uit gaan? Eh…nee. Welkom in Italië. Daarover volgende keer meer. Bij de verifiche vraagt de geometra documenten op over de woning bij het kadaster en de gemeente. Vervolgens checkt hij aan de hand van deze gegevens de daadwerkelijke staat van de woning. Hij gaat letterlijk met een meetlint alle ruimtes opmeten. Ook beoordeelt hij of alle ramen, deuren, uitbouwen en bijgebouwen op plekken zitten waar ze op de tekening staan. Bij elke verkoop van een woning behoort dit opnieuw te gebeuren. Treft hij een afwijking aan, dan zijn er twee wegen. Of hetgeen dat niet overeenkomt moet worden gelegaliseerd (een bureaucratische martelgang die 3 tot 9 maanden kan duren) of het huis moet weer in originele staat (volgens de tekening) teruggebracht worden. Wie checkt of alles in overeenstemming is? Dat is de notaris. De koop gaat alleen door als alle documenten overeenstemmen met de huidige staat van de woning.

Verbouwen

Is de geometra dan gereed? Niet als je gaat verbouwen. Hij brengt wensen in kaart, komt met voorstellen, maakt de bouwtekeningen en schrijft het bestek. Hij regelt vervolgens de vergunningen bij de gemeente en de welstandscommissie. Het grote voordeel is dat hij een plaatselijke geometra is en de weg weet binnen de gemeente. Verder vraagt hij offertes aan bij verschillende aannemers. Hij begeleidt de bouw en ziet erop toe dat de bouwwerkzaamheden conform afspraken worden uitgevoerd.

Italiaans pragmatisme

Waarom dit stuk proza over de Italiaanse landmeter? Zoals jullie weten is ons vertrek on hold gezet vanwege ‘kadastrale dingetjes’. Zo’n dingetje kan dus in het ergste geval 9 maanden duren. Maar er is witte rook. Niet uit Rome maar uit Costigliole d’Asti. Hoera! Het is wederom een bizar verhaal dat het goed zal doen op verjaardagen. Morgen vertel ik de rest. Over Italiaans pragmatisme. Het is handig als je daarvoor alvast deze kennis hebt.

Enne mocht je tijdens het lezen, in je hoofd geometra uitgesproken hebben met dezelfde klemtoon als geodriehoek (geo-metra)? Fout! Hij houdt zich ook bezig met meten, maar het is dzj-ò-metra (klemtoon op de o). 😜

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?