Haarzuilens Italië Evenement

Italiaanse anekdotes in de kapel van kasteel De Haar

“Een blije tante door jullie komst”

Haarzuilens Italië Evenement

Een sliert aan auto’s tuft stapvoets om het parkeerweiland bij Kasteel de Haar in Haarzuilens op te rijden. Mijn Italiaanse kenteken springt eruit tussen alle gele nummerborden. Ik parkeer mijn auto en stap uit. Een vrolijke meneer draait zijn raampje open: “Hé tante, ga je straks je verhaal vertellen? Want ik kom luisteren hoor!” Wat grappig. Iemand die me herkent. Met opgewekte stemming loopt ik naar het kasteel in Haarzuilens. Vandaag ga ik twee presentaties  verzorgen over ons ‘Ik vertrek’-verhaal. Hiervoor ben ik speciaal teruggekomen uit Piemonte.

Kasteel Haarzuilens

Het is al gezellig druk, terwijl de fair in Haarzuilens net open is. Eerst maar eens kennismaken met mijn gastheer Edgar van Bueren van Il Giornale. Op zijn uitnodiging ben ik hier tenslotte. Daarna loop ik langs de uitnodigende stalletjes met Italiaanse waar: salami’s, brood, wijn, hoedjes, tassen en al dat soort meer. 14 minuten voor 12 gaat mijn telefoon. “Waar ben je?” Oeps, 1 minuut te laat. O, ja. Ik ben in het punctuele Nederland.  

Presentatie

In de prachtige kapel van het kasteel druppelen wat mensen binnen. Nieuwsgierig kijken ze me aan. De eerste boekers van Casa di Mia Zia zitten op de eerste rij. Ik heb ze speciaal uitgenodigd. Het is trouwens mijn nicht met haar vriend. Al 35 jaar niet gezien of gesproken, maar een trouwe volgster op LinkedIN. Ze durft het aan om volgend jaar naar Casa di Mia Zia te komen ongeacht of alles gereed is. Stoer! Aan de andere kant zit meneer van vanmorgen op de parkeerplaats. “Gaat het goed met je? Ik ben hier voor jou.” Wat bijzonder! Daarna brand ik los met de leukste anekdotes van ons Italië-avontuur. Applaus op het eind. En waardering van een oudere mevrouw: “Knap dat je dit doet.”

Familiegeheimen

De middag breng ik door op het terras met mijn nicht. De best bewaarde familiegeheimen komen op tafel. De tijd vliegt voorbij. Voordat ik het weet, begint mijn tweede presentatie. Op naar de kapel. De eerste mensen zitten al te wachten. Wauw. De kapel stroomt langzaam vol. Iedereen krijgt een persoonlijk van harte welkom. Hey, zie ik daar dezelfde mensen als vanmorgen? “We hebben vanmorgen alleen het eind gehoord, nu willen we het totale verhaal horen.”

Fans

Wederom zitten er bekenden op de eerste rij. Ik heb dit leuke stel uit Haarlem ontmoet in Piemonte. Een appje aan tante over een restaurant in Acqui Terme leidde tot een genoeglijke ontmoeting. Afijn, opnieuw mijn verhaal verteld. Ik heb genoten. Daarnaast was ik blij verrast dat er opnieuw fans van de socials in de zaal zaten. Ik hoop dat ik iedereen heb kunnen enthousiasmeren voor een vakantie naar Piemonte en in het bijzonder om niet te blijven dromen maar te doen. Een emigratie levert je de mooiste avonturen en ontmoetingen op. Dank je wel voor je komst als je geweest bent.

Spumante

Overigens ben ik in het najaar opnieuw gevraagd voor een presentatie door een landelijke instelling. De opdracht: een link leggen tussen Spumante (bubbelwijn) en de groei van de instelling. Bruisend dus! Als het goed is, zitten we dan midden in de verbouwing. Mooi moment om dan even te vluchten. 😉

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?