Toeristenstadje Acqui Terme.

Loading Als favoriet toevoegen

Kuuroord Acqui Terme in Piemonte

Beleef Acqui Terme in de Piemonte

Acqui Terme in de provincie Alessandria is een toeristische trekpleister. Het leuke stadje heeft een wir-war aan straatjes, grappige restaurantjes en wat aardige winkeltjes. Het is daarnaast nog altijd een belangrijk kuuroord vanwege haar drie bronnen: ‘La Bollente’, ‘Del Lago’ en ‘Acqua Marcia’. De bronnen zouden een helende werking hebben op diverse gezondheidsklachten. Bij de La Bollente moet je dan ook niet vreemd opkijken als je, met name, Italianen, een bekertje water ziet drinken van het hete water. Acqui Terme was in de Romeinse tijd een voornaam thermaal centrum. De imposante ruïnes van het Romeinse acquaduct aan de rivier de Bormida is het meest waardevolle monument van de stad. De constructie dateert uit de tijd van Augustus, pakweg begin eerste eeuw na Christus. Het ligt net buiten het centrum van Acqui Terme.

Acqui Terme

Naast Grand Hotel Nuove Terme zijn nog ruïnes van een groot spa-complex en een amfitheater zichtbaar uit van de Romeinse stad Acquie Statiellae, het tegenwoordige Acqui Terme. Verder vind je er de Romeine fontein aan Corso Roma. In de heuvels van Alto Monferrato ligt het prachtige landgoed met Villa Ottolenghi van graaf Arturo Ottolenghi en zijn vrouw Herta von Wedekind zu Horst. De villa is in 2011 bekroond met de prestigieuze ‘European Garden Prize Award’ vanwege haar schitterende tuin. Het nabij gelegen mausoleum Herta’s Temple is indrukwekkend. Het is een aardig stadje om te gaan bekijken. Vooral bij Nederlandse gezinnen is het populair. De omgeving is wat woester en boerser dan het liefelijke gebied rond Alba, La Morra en Barolo. Het is bosrijk en groen.

Zien

Acqui Terme by night

Doen

Struinen over de weekmarkt

Beleven

Binnengluren in de kathedraal

De bronnen van Acqui Terme

De Acqui Marcia bron is ontdekt in de tweede helft van de achttiende eeuw. Oorspronkelijk werd de bron gebruik om te baden. Vanwege het hoge sulfidegehalte dan wel zwavelgehalte is het weldadig voor inhalatie- en dermatologische behandelingen. De bron van Del Lago wordt opgevangen in twee basins. Vooral de modder blijkt therapeutisch. Het wordt vaak samen gebruikt met het hyperthermische water van 75 graden celcius van de Bollente bron. Dit thermaal bad uit de Romeinse tijd bevindt zich in het centrum van Acqui Terme. Het water heeft een hoog mineraalgehalte en is eveneens zwavelhoudend. Het heeft een positieve invloed op allerhande aandoeningen.

De markt

De markt van Acqui Terme is een bezienswaardigheid an sich. Een enorme grote warenmarkt door de stad heen. Je hebt een apart gedeelte voor groenten, fruit en vis. De verste producten liggen zij aan zij gepresenteerd in de kramen. De markt is op dinsdag- en vrijdagochtend.

Ook leuk is zijn de kleine straatjes met restaurantjes. Houd er wel rekening mee dat het ontzettend druk kan zijn met toeristen. Dus schuif op tijd aan om een plekje te bemachtigen.

Parkeren

Je kunt trouwens gratis parkeren op Parkeerplaats Parcheggio Piazza Grande Torino of Parcheggio Piazza Gaetano Scirea. Beiden zijn op loopafstand van het centrum.

 

Bezienswaardigheden

  • Centro Storico
  • De bron La Bollente
  • Villa Ottolenghi Wedekind, uitsluitend gidsbezoek, elke zaterdag- en zondagmiddag, reserveren: 0039 335 – 6312093
  • Cattedrale Nostra Signora Assunta uit 989
  • Castello dei Paleologi met het Museo Archeologico
  • Corso Bagni (ruïnes spa-complex)
  • Romeins acquaduct
  • Basilica St. Peter

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?