Italiaanse makelaar

Kom op, gewoon even die proposta sturen en 10.000 euro tekengeld betalen.

“Hoe moeilijk kan het zijn?”

Italiaanse makelaar

De huizenjacht in Italië krijgt een verrassende wending. De afgelopen dagen waren veelbewogen en dan bedoel ik niet door carnaval. Woensdagavond hadden we het verhelderend gesprek met de Italiaanse makelaar en haar baas. Onze eerste vraag: kunnen we het proces doorlopen van de stappen die we moeten nemen? Het antwoord van meneer de baas was kort: “Nee. Dat heeft de Italiaanse makelaar toch al gedaan? Het is simpel: doe een bod (proposta) en betaal gewoon 10.000 euro tekengeld. Je hebt toch de template voor de proposta ontvangen?” Het is in ieder geval snel duidelijk…hulp hoeven we niet te verwachten.

UNESCO-werelderfgoed

Het deel van Piemonte met glooiende heuvels vol wijnranken en historische dorpjes is benoemd tot UNESCO-werelderfgoed. Het hele gebied is dus een soort rijksmonument. Dat betekent dat er niks bijgebouwd mag worden. Ook moeten veranderingen / verbouwingen aan huis aangevraagd worden bij de comune. Nu heeft de geometra het witte huis onderworpen aan een eerste keuring en niet alles is conform kadaster. Ook zit er nog een speculatiebeding op het linker huis. Verder zit er een risico aan de verbouwing van de schuur tot twee appartementen. Onduidelijk is of daar toestemming voor komt. Naast allerhande zaken die (bouwkundig) nog gecheckt moeten worden.

Italiaanse makelaar

Afijn, enig voorbehoud bij het doen van een bod is wijselijk. Dus ter verificatie benoemen we zelf aan de Italiaanse makelaar de procedure. Daarbij kaart ik de mogelijkheid tot opschortende voorwaarden aan. De gezichten gingen op half 11. Het gesprek werd er niet vrolijker op. Het opstellen van een proposta is werk voor specialisten. Daar heb je gewoonweg hulp bij nodig. Gedesillusioneerd klikten we de Zoom-meeting uit. Dit schiet niet op. Dan toch zelf opnieuw een poging doen. Ik had al wel gezien dat hun standaard template voor één iemand goed is, en dat zijn niet wij. Vervolgens heb ik met bloed, zweet en tranen zelf een concept proposta opgesteld voorzien van een aantal vragen en die naar de makelaar gestuurd. Wil je hier naar kijken? Daarmee heb ik haar werk verricht, maar uiteindelijk wil je verder komen. Het bleef akelig stil……

Nieuwe blik

Ondertussen was ik in het zuiden des lands beland om me even onder te dompelen in het feestgedruis van carnaval. Net voor vertrek naar de kroeg, keek ik in mijn mail……. Dat had ik beter niet kunnen doen. Kort gezegd: ik kreeg antwoord op vragen die ik niet gesteld had en het is toch echt de bedoeling dat ik hun proposta ga gebruiken. Opnieuw een pad-stelling. Dan maar een biertje. Hoe leuk is het dan om allerhande mensen te treffen die ons avontuur volgen en straks komen logeren? Dat geeft de burger moed. Even loskomen van de werkelijkheid heeft ook zo zijn voordelen. Je ziet in eens een oplossing.

Aankoopmakelaar

Om de hoek blijkt een adviseur te zitten die de aankoop van huizen in Italië begeleid. Maar eens even gebeld. Allebei kwamen we tot de conclusie: het gaat met deze Italiaanse makelaar niet goedkomen. Die heeft maar één missie: courtage harken. De risico’s zijn te groot. Zeker gezien alle open eindjes.

Opnieuw beginnen

Dus de knop om. Het witte huis laten we voor wat het is. Gelijk maar weer alle huizen bekeken op de huizenwebsites. Een mooie nieuwe selectie gemaakt. Geen grote verbouwingsprojecten, maar vastgoed dat min of meer gereed is. Alleen cosmetisch opleuken. Om een volgend hoofdpijndossier te voorkomen, schakelen we nu begeleiding in van de Nederlandse aankoopmakelaar. Met hernieuwde energie zetten we onze zoektocht voort. Piemonte, tot over drie weken!

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?