Piemonte hazelnoten

Piemonte hazelnoten zijn dé delicatesse van de regio, naast wijn en truffel uiteraard.

“De lekkerste hazelnoten van de wereld komen uit Piemonte!”

Piemonte hazelnoten

Piemonte hazelnoten, wedden dat je die wel eens gegeten hebt? Piemonte is niet alleen bekend vanwege haar topwijnen en truffels maar zeker ook van de hazelnoten. Tussen de wijnlandschappen zie je welgevormde boomgaarden met hazelnoten. De hazelnoten uit Piemonte zijn ’s werelds lekkerste. Vol van smaak die lang in de mond blijft hangen. Hoe weet ik zo zeker dat je wel eens hazelnoten uit deze regio hebt genuttigd? Ooit eens boterham met Nutella of een Ferrero bonbon in je mond gestopt?

Piemonte hazelnoten

De kwaliteit van de Piemonte hazelnoot is superieur. De grond in deze noordelijke regio van Italië is super vruchtbaar. Bovendien is het klimaat perfect. Genoeg regen, zon en wind. De telers plukken de hazelnoten trouwens vaak handmatig. Dit gebeurt namelijk op het moment dat ze perfect rijp zijn. Dus voordat ze op de grond vallen en daardoor beschadigen. Zo eind augustus tot oktober is de oogst van de hazelnoten. Eigenlijk vergelijkbaar met de oogst van wijndruiven. Na het oogsten worden de hazelnoten ontdaan van de takjes, blaadjes en hun schil. Het aroma van de Piëmontese hazelnoot doet je watertanden. De nootjes kun je met een notenkraker ontdoen van hun schil. Je kunt ze daarna zo eten. Wat ook heerlijk is, is de nootjes even roosteren of in de oven bakken.

Ferrero

In 1925 start Pietro Ferrero samen met zijn vrouw Piera Cillario een banketbakkerij. In eerste instantie in Dogliano. Later in Turijn. Hun eerste werkplaats was in Alba. Pietro’s broer Giovanni richtte in diezelfde periode een groothandel op in gist. Gist is een grondstof uit melasse. Melasse komt voort uit suikerbiet. Een deel van de melasse gaf Giovanni een Pietro. Hiervan maakte hij een mengsel van melkpoeder, kokosboter, kastanje en hazelnoten. Hieruit creëerde hij een goedkoper alternatief voor chocolade, dat desondanks een nootachtige chocoladesmaak had. In de na-oorlogse periode was chocolade namelijk onbetaalbaar. Hiermee is de basis gelegd voor smeerbare chocolade die we tegenwoordig kennen als chocopasta. Ook kreeg de zoon van Pietro het idee om paaseieren te verkopen buiten het seizoen om. Kortom, dat is de beroemde Ferrero-bonbon. Het tegendraadse bedrijf in de zoetwarenindustrie investeert fors in technologie en marketingconcepten hetgeen haar doet floreren.

Noten kraken

In de vele delicatessenwinkeltjes en enoteca’s kun je pakketjes met gesealde hazelnoten kopen. Zeker doen! Deze zijn al gekraakt en zo eetbaar. Deze verse nootjes smaken zoveel beter dan een zakje thuis uit de supermarkt. Niet te vergelijken. Ook verrukkelijk: de potjes met hazelnotencrème. Verkrijgbaar in de varianten wit, melk en puur. Je proeft de delicate smaak van Piemonte hazelnoot. Natuurlijk is een pot Nutella ook heerlijk, maar kan eigenlijk niet op tegen de pasta’s van plaatselijke ambachtslieden.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?