Truffeljager

Het geheim ontrafeld

“Het geheim van de truffeljager ontrafeld.”

Truffeljager

Ken je dat? Zo’n toeristentreintje. Supersuffig. Desondanks weet je, als je erin gaat zitten, zie je de highlights van de omgeving. Zo is het ook met de reguliere truffeltochten in Piemonte. Van tevoren weet je dat het een simulatie is, maar het is zo nep, dat het bijna gênant is. Maar ja, desondanks is het een populair uitje om met een truffeljager truffels te zoeken.

Simulatie

In ons dorp heb je twee vermakelijke broers op leeftijd die een simulatietruffeljacht aanbieden. Zij zijn echter zo druk, dat ze geen tijd meer nemen om mail of appjes te beantwoorden. Daarom heb ik mijn “wijnboerenoverbuurvrouw” gevraagd of zij geen truffeljagers kent. Vervolgens bliept me op: “kun je over een uurtje naar de wijnmakerij komen? Ik heb het consortium van truffeljagers uitgenodigd”. Pa, moe en zelfs opa stonden al op de dam om me te ontvangen. Hmmmm, dit is een serieuze aangelegenheid.

Truffeljager

Een kringetje stoelen stond klaar met één stoel in het midden. Oeps. De wijnboerenfamilie en truffeljagers pakken een stoel.  Veronica introduceert me: “Deze mevrouw is heel belangrijk voor ons dorp”. Oef. Ik voel de druk op mijn schouders. Verwachtingsvol kijkt iedereen me aan: “nou, vertel maar.” Een fijn staaltje voor de leeuwen, eh….truffeljagers gegooid worden, zeg maar. In mijn beste Italiaans heb ik uitgelegd wat mijn ideeën zijn. Stralende ogen. “Dat kunnen wij. Geen toneelspel, echt truffeljagen’. De president van het consortium komt binnen. Handjes schudden, moeders pakt mijn kaartje (liggen standaard daar). Een belangrijk man dus. We bespreken de randvoorwaarden. Een fles Nebbiolo Superiore wordt ontkurkt. De samenwerking is bezegeld.

Truffelseizoen

Het truffelseizoen start 1 juni. Natuurlijk moeten er foto’s gemaakt worden voor op Mijn Italiaanse tante. Vrijdag togen Rolf en ik samen met Trifulau Piero en zijn enthousiaste hond Emma naar zijn grondgebied. We hebben een inkijkje gekregen in de geheimen van de truffeljager. Het ambacht is vergelijkbaar met een wijnboer. Om de koning van de wijnen, de Barolo (of andere wijn) te produceren zit noeste arbeid, geduld en passie. Voor een truffeljager kost het trainen van de hond niet alleen jaren, maar ook het creëren van een stuk grond waarop, de keizer van Piemonte, de truffel goed gedijt.

Koning en keizer

Een koning en keizer samen aan tafel zorgt voor onderdanigheid. Maar helaas kunnen ze niet samen regeren. Dit is de tragiek van Piemonte. De afgelopen weken was. het weer afwisselend heel warm met flinke regen en onweersbuien. Hierdoor ontstaan schimmels bij de wortels van de druivenranken. De vrees van elke wijnboer. Daarentegen juicht de truffeljager. Want een natte bodem zorgt voor de perfecte symbiose voor groei van truffels. Een goed jaar voor de truffeljagers is een lastig jaar voor de wijnboeren. Dit zijn de verhalen die je wil horen tijdens een truffeljacht. Piero en ik gaan ze samen vertellen.  

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?