Verkeersboete Italië

Whoops……..tikkie te hard gereden

“Vooral die onzichtbare flitspalen werken.....”

Verkeersboete Italië

Toet toet. Ik zit nietsvermoedend achter mijn computer. Iemand op het erf. Snel naar buiten, want voor de ramen zitten horren, dus ik kan niet meer met mijn hoofd de hoek om kijken. De postboderette. Hmmmm. Pakketje? Een groene envelop, waarvoor ik moet tekenen voor ontvangst. Zowel op een papiertje als op een schermpje. In het kader: dubbel genaaid houdt beter. Merda, een verkeersboete Italië. Eerlijk gezegd, had ik hem al verwacht. Een kriebel in mijn buik om de envelop open te scheuren. Wat is het bedrag?

Verkeersboete Italië

Voor alles moet een eerste keer zijn, dus ook voor een prent in Piemonte. Wie al eens in Italië is geweest, weet dat de Italianen behoorlijk door kunnen jakkeren. Wij vragen ons al jaren af, hoe dat zit. Bij binnenkomst van het gros van de dorpen zie je zo’n gezellige oranje jongen staan: een flitspaal. Volstrekt onduidelijk of hij werkt, want de meesten jagen er voorbij. Daarnaast heb je van die blauwe palen. Daarvan wordt gezegd dat ze altijd in werking zijn. Maar goed, het volk jaagt en scheurt er heerlijk op los.

Snelheidscamera’s

Tegenwoordig hangen er ook camera’s boven de weg. Daarvoor zijn we gewaarschuwd. Werkt altijd. Dus bij Montegrosso d’ Asti oppassen, ik weet dat ze daar hangen. Laseren doen ze sporadisch. Zolang dat een krantenbericht waardig is, maak ik me daarover geen zorgen. Allora, terug naar mijn verkeersboete Italië. Ik houd van stevig doorrijden, maar houd me aardig aan de snelheid. Een bekeuring is nog altijd zonde geld. Echter heb je een weg van Costigliole d’ Asti naar Canelli waar je maar 50 mag rijden. De weg lijkt  echter een 70 km per uur. Dus duw je het gaspedaal al snel in. Zeker als je meerijdt in de stroom van andere auto’s. Helaas……geflitst. Door een grijze camera boven de weg, in een lantaarnpaal of iets. Ik heb het nog niet ontdekt. Nu ben ik niet de enige. Een vriend uit Bistagno is inmiddels op die weg een keer of 5 op de foto gezet. Onderweg naar mij onder andere. Daarom was ik niet verrast met de ontvangst van deze post. Het is namelijk ook mijn route naar de commercialista (accountant). Dus ik houd mijn hart vast. Misschien volgen er meer…….

Boetebedrag

Allora, met een klein zenuwtje in mijn buik de groene envelop opengemaakt. Gelukkig dat valt mee. 50 euro voor 20 km te hard. Exact de snelheid die ik verwachtte gereden te hebben. Binnen 5 dagen betalen, anders wordt het 61 euro. Even voor de zekerheid een Italiaanse vriend laten checken, het is eigenlijk geen boete, maar een administratieve sanctie. Mooi, daar ben ik goed vanaf.  Want dat kan ook anders. Hoe zit het met verkeersboete Italië? Eerlijk gezegd, geen idee waarom ik een administratieve sanctie heb gekregen en geen verkeersboete. Bij een snelheidsovertreding van 11 tot 40 km te hard kan de boete namelijk oplopen van 41 euro tot 600 euro. Daarboven zijn de bedragen nog hoger.

Puntenrijbewijs

In Italië hebben ze een puntenrijbewijs. Je hebt 20 punten. Een verkeersboete kan gecombineerd worden met puntenaftrek. Tussen de 10 en 40 km kunnen er 3 to 6 punten afgetrokken worden. Als je puntenaftrek hebt, zit bij de boete een formulier waarin je verklaart wie gereden heeft. Volstrekt duidelijk dat je verplicht bent deze terug te sturen. En anders moet je je portemonnee flink trekken. Ook voor buitenlanders geldt deze puntenaftrek. Althans specifiek voor het rijden in Italië, in Nederland tellen deze punten niet mee. Zijn de punten op, kun je op verkeerscursus. Daarmee valt 6 punten te verdienen. Elk jaar dat je daarna braaf volgens de snelheidslimiet rijdt, krijg je 2 punten erbij met een maximum van 20 punten.

Groene envelop

Overigens ben ik ook een keer staande gehouden. Ouderwetste politiecontrole in mijn dorp. Dat ging er in eerste instantie vrij dominant aan toe. “Papieren. Nu!” Van de schrik vergat ik mijn handrem erop te zetten. Maar al snel ontdooide de heren. Even een vrolijk praatje maken. Papieren gecontroleerd, alles in orde.

Hoe dan ook, ik houd me na de verkeersboete strikt aan de snelheid. Nu hard bidden dat er geen groene enveloppen meer aangeboden worden. Het is een beetje zoals de blauwe envelop in Nederland. In de meeste gevallen kost het geld

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?