Limoncello cake

Fris en luchtig

“De cake voor levensgenieters”

Limoncello cake

Limoncello cake is een verrukkelijke frisse cake met een vleugje alcohol. Ik maak hem graag als er vrienden komen. Of ik neem de lekkernij mee als traktatie als ik op bezoek ga. In plaats van of naast een flesje wijn. Altijd een succes. De cake is namelijk zo gemaakt. Het kost even wat mixwerk om de cake ultraluchtig te maken, maar beloofd: het is het werk waard. Overigens wil je net wat anders? Vervang de citroen en limoncello door sinaasappel en Aperol. Ook heel erg lekkkkkkkerrrrrr.

Een origineel recept van Mijn Italiaanse tante.

Mijn Piemonte

Een koffietafelboek, kookboek en reisverhaal in één. Martino di Piemonte vertelt zijn verhaal en geeft zijn lekkerste recepten prijs. Leuk om cadeau te geven of gewoonweg voor jezelf. Koop nu: € 39,50

Koop dit boek

Ingrediënten Limoncello cake

250 gram bloem
250 gram fijne kristalsuiker
250 gram roomboter zonder zout op kamertemperatuur
5 middelgrote of grote eieren op kamertemperatuur
1 citroen
2 borrelglaasjes limoncello op kamertemperatuur
Snufje zout
2 theelepeltjes bakpoeder

 

Wat heb je nodig

Cakevorm van 30 cm
Keukenweegschaal
Twee schalen
Rasp
Keukenmixer
Invetkwast
Bakpapier
Satéprikker

Bereidingswijze

Stap 1: Vet de cakevorm heel goed in met het invetkwastje en boter. Neem goed de hoekjes mee. Bekleed vervolgens het bakblik met bakpapier.

Stap 2: Weeg 250 gram bloem af en doe deze in een kom. Laat deze even staan voor stap 6.

Stap 3: Was de citroen en rasp de citroenschil. Weeg vervolgens 250 gram suiker af en doe deze samen met de boter, de citroenrasp, bakpoeder en een snufje zout in een beslagkom.

Stap 4: Mix minimaal 5 minuten in de beslagkom de suiker, boter, zout, bakpoeder en citroenraps tot een romig mengsel.

Stap 5: Voeg een ei toe aan het mengsel, mix het kort tot een glad mengsel. Voeg nog een ei toe en mix wederom tot een glad mengsel. Voeg één glaasje limoncello toe. Mix het wederom door het mengsel. Herhaal dit tot alle vijf de eieren en de twee glaasjes limoncello aan het mengsel toegevoegd zijn.

Stap 6: Voeg aan het mengsel beetje bij beetje bloem toe, mix telkens tot een mooi mengsel.

Stap 7: Giet het deeg in de cakevorm

Stap 8: Verwarm de oven voor op 160 graden. Zodra de oven op temperatuur is, schuif de cakevorm in de oven. De limoncello cake is na 60 – 75 minuten gereed. Met een satéprikker kun je in de cake prikken om te zien of hij gaar is. Blijft er geen deeg aan de satéprikker hangen, dan is de cake gereed.

Stap 9: De cakevorm omdraaien op een bordje zodra deze afgekoeld is. Cake omdraaien en snijden. Genieten maar!

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?