Verliefd op La Morra

Loading Als favoriet toevoegen

Dit middeleeuws dorp op de heuvels in de Langhe steelt je hart direct.

Beleef La Morra in de Piemonte

La Morra is een middeleeuws wijndorp in het Unescogebied. Langs velden vol wijnranken in de Langhe rijd je zigzaggend de berg op naar dit lieflijke dorp. Het uitzicht is adembenemend. Rond het schitterende dorp zijn de beste wijnhuizen en wijngaarden gevestigd. Echter teveel wijnhuizen om in één trip te bezoeken. Ter illustratie, zelfs Julius Ceaser zou hier een tussenstop gemaakt hebben op zijn reis vanuit Frankrijk om het goddelijke druivensap van La Morra te proeven. Dus voor een eersteklas doos wijn ga je hier naartoe.

Historie La Morra

La Morra is afgeleid van het woord Mura, dat omheining betekent. De Benedictijnse monniken gebruikten het gebied vroeger namelijk om dieren te houden. In de loop der eeuwen zijn deze stadsmuren afgebroken. Restanten zijn echter nog zichtbaar. De adellijke familie Falletti is één van de invloedrijkste families van de Langhe. In 1340 kochten zij het dorp van de koning van Napels. Op Via XX Settembre vind je Palazzo Falletti-Corder. Herkenbaar aan het familiewapenschild. In de kelders van dit imposante gebouw zou de eerste Barolo geproduceerd zijn. Zo’n 160 jaar geleden plantten twee geliefden uit deze familie op Collina (heuvel) Falletti, tussen de wijngaarden een cederboom. Als symbool voor hun liefde die generaties verder op deze manier nog zou doorleven.

Zien

La Cappella del Barolo. Een kleurrijke eye catcher tussen de wijnvelden van de familie Ceretto. Droom weg bij het fabelachtige uitzicht op Belverdere di La Morra.

Doen

Een glas wijn drinken bij UVE Rooms & Wine bar midden in het dorp. Wijn proeven bij wijnmaker Oddero of wijn kopen bij de enoteca.

Beleven

Een pizza eten op het terras van Per Bacco aan de Via Roma. Stap terug in de tijd bij oude wijnmaker Aldo in Santa Maria aan de Strada Provinciale

Prachtige kerken

Wat is er nog meer te zien in La Morra? De 18e eeuwse Chiesa della Confratermita di San Sebastiano is vooral aan de buitenzijde mooi. Daarentegen is in Chiesa della Confratnita San Rocco uit 1749 aan de binnenzijde een plaatje. Vooral de fresco aan het plafond is schitterend. Loop zeker even binnen bij Chiesa San Martino en vergaap je aan de overdaad aan kunst. Verder heb je geweldige restaurantjes. Zo heeft Bovio bijvoorbeeld meer dan 1,000 wijnen op de kaart staan. Gelukkig iets minder gerechten. Keuzestress! Voorts komen bij Osteria More e Macine de locals. Maar wee je gebeente als je op de vaste plek van de oude baas uit het dorp gaat zitten. In rap Italiaans en bijbehorende gebaren maakt hij duidelijk op wie zijn plaats jij zit.

Gastronomie

Overigens is bij grensgehucht Santa Maria L’Osteria del Vignaiolo een topper. Onderweg daar naartoe trekt de reusachtige rode stoel van kunstenaar Chris Bangle direct je aandacht. Daarom even stoppen voor een foto. Nog zo’n kleurrijk kunstwerk vind je tussen de wijnranken van La Morra: La Cappella del Barolo. Tot slot is Vicino DiVino in het centrum een winkel waar je moet geweest zijn. De schappen liggen vol Piemontese wijnen, maar daarentegen ook oude meesters van de beroemdste wijnhuizen. Kuier tot slot op je gemak door La Morra. Er valt namelijk nog veel meer te genieten. De oude meisjesschool, de toren…en verder…zelf kijken!

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?