Kleurrijk wijndorp

Loading Als favoriet toevoegen

Parel in het UNESCO-gebied

Beleef Calosso in de Piemonte

Calosso mag een stipje op de kaart zijn, maar het is wel buitengewoon mooi stipje. Een aangeharkt middeleeuws dorp met kleurrijke huizen. Wat ook opvalt: kleurrijke fietsen die decoratief in het hele gehucht geparkeerd staan. Waarom? Daar moet ik nog achter komen. Ons bezoek aan Calosso was namelijk een flitsbezoek tijdens onze huizenjacht in Piemonte. We kwamen alleen voor een snelle lunch. Desondanks werd ik direct geraakt door de schoonheid van het pittoreske dorpje.

Castello di Calosso

Bovenop de heuvel staat een indrukwekkend kasteel. Vanaf de veertiende eeuw was dit imposante bouwwerk in het bezit van de familie Roero di Cortanze. Aan het eind van de zeventiende eeuw renoveert de familie het volledig om het te moderniseren naar de maatstaven van die tijd. Hierdoor verliest het zijn oorspronkelijke robuuste uiterlijk. De kanonnen en kazematten zijn echter in tact gebleven. In het kasteel wordt in 1683 een kapel gebouwd ter nagedachtenis van de bisschop van Pavia, Allesandro Sauli. Op 11 oktober 1592 liet hij namelijk het leven in het kasteel. Het is nog altijd traditie om op zijn sterfdag de Heilige mis te vieren in deze openbare kapel. Tijdens ‘Open Kastelendag’ is het eveneens mogelijk om het kasteel onder begeleiding van de eigenaren te bezoeken.

Zien

De felgekleurde huizen

Doen

Een glas Gamba di Pernice drinken

Beleven

Genieten van de vergezichten

La Chiesa

Uiteraard heeft Calosso een indrukwekkende kerk. De Parocchiale di San Martino stamt uit het decennium van 1680 – 1690. In zijn bestaan is de barokke kerk diverse keren verbouwd, onder andere om hem te vergroten en te verfraaien. Helaas restte mij geen tijd om even binnen te kijken. Dat staat voor een volgende keer op het programma. En verder? Calosso is bekend vanwege haar eigen wijndruif. Gamba di Pernice is een rode wijn die gemaakt wordt van de Gamba Rosso. Een rode wijndruif die alleen voorkomt in Calosso. Bijzonder zijn de rode takken aan de wijnrank. Deze lijken op de poten van een patrijs. Je raadt het al: Gamba di Pernice betekent dan ook patrijspoot. Gamba di Pernice is een zeldzaamheid: de productie is slechts 30.000 flessen per jaar. Desondanks valt deze kwaliteitswijn met een wijngaarden van amper 10 hectare onder het DOC Calosso. Deze verfijnde cepagewijn kenmerkt zich tot slot vanwege haar kruidige karakter.

La Crota 'd Calo's

Calosso behoort tot het UNESCO-wereld erfgoed. Het ligt schitterend tussen de wijnranken met de dorpen Costigliole d’Asti, Moasca, Castiglione Tinella, Santo Stefano Belbo en Agliano Terme op steenworp afstand. Stuk voor stuk kleine schoonheden. Ook ligt het dichtbij Asti en Alba. Het heeft mooie plekken om te overnachten, zoals agriturismo’s, hotels en vakantiehuizen. Kortom, een ideale plek voor een topvakantie. Overnacht je elders en nen je nieuwsgierig naar deze schoonheid? Ga dan rond lunch- of dinertijd. Schuif je voeten onder de tafel bij La Crota ‘d Calo’s. Dit is de gemeente wijnkelder met tof restaurant in een prachtig oud pand. Lekker eten, mooie wijnen en een rekening waar je wenkbrauwen van doen fronsen.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?