Beleef Canelli in de Piemonte
Tussen wijnheuvels vol moscato wijnranken van Monferrato en Langhe-Roero ligt de verborgen schat Canelli. Moscato is een zoete bubbelwijn (spumante) die vooral gedronken wordt als aperitief of bij een dessert. Het was Carlo Giancia die op het idee kwam om spumante van moscato druiven te maken. In de negentiende eeuw volgde hij een studie wijnbouw in Frankrijk waarbij hij zich vooral richtte op de techniek van gisting op de fles. De metodo classico, oftewel dubbele gisting, werd toen voornamelijk toegepast bij champagne. Door de tweede gisting ontstaat namelijk een verfijnde bubbel in de wijn. Tijdens de tweede gisting rust de wijn 36, 60 of zelfs 120 maanden op fles. Deze kennis heeft hij meegenomen naar Piemonte. Vervolgens heeft hij de eerste flessen spumante geproduceerd van moscato. Een groot succes. Overigens mag deze mousserende wijn geen champagne heten, omdat het gebruik van die naam alleen voorbehouden is aan de wijnboeren uit de champagnestreek in Frankrijk.
Cattedrali Sotterrane
Omdat spumante lange tijd op fles ligt voordat het gedronken kan worden, heb je wijnkelders nodig voor de opslag en rijping. In een kelder heerst namelijk een constante temperatuur tussen de 12 en 14 graden. De perfecte temperatuur voor de gisting van mousserende wijn. Voor dit doel zijn in Canelli rond 1900 vier enorme ondergrondse kelders gebouwd: de Cattedrali Sotterane. De naam danken ze aan de mystieke sfeer en de kunstige architectuur. Niet alleen voor het Wijnhuis Gianca is er een kelder gebouwd, maar ook voor Bosca, Contratto en Coppo. Sinds 2014 staan deze kelders op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Cattedrali Sotterrane kun je individueel bezoeken. Helaas is Cantina Giancia niet opengesteld voor publiek.
Zien
Top van de Sternia
Doen
De kerkdeur openen en binnenkijken
Beleven
Experience Cattedrali Sotterrane beleven