Canelli bruist

Loading Als favoriet toevoegen

Bruisende bubbels

Beleef Canelli in de Piemonte

Tussen wijnheuvels vol moscato wijnranken van Monferrato en Langhe-Roero ligt de verborgen schat Canelli. Moscato is een zoete bubbelwijn (spumante) die vooral gedronken wordt als aperitief of bij een dessert. Het was Carlo Giancia die op het idee kwam om spumante van moscato druiven te maken. In de negentiende eeuw volgde hij een studie wijnbouw in Frankrijk waarbij hij zich vooral richtte op de techniek van gisting op de fles. De metodo classico, oftewel dubbele gisting, werd toen voornamelijk toegepast bij champagne. Door de tweede gisting ontstaat namelijk een verfijnde bubbel in de wijn. Tijdens de tweede gisting rust de wijn 36, 60 of zelfs 120 maanden op fles. Deze kennis heeft hij meegenomen naar Piemonte. Vervolgens heeft hij de eerste flessen spumante geproduceerd van moscato. Een groot succes. Overigens mag deze mousserende wijn geen champagne heten, omdat het gebruik van die naam alleen voorbehouden is aan de wijnboeren uit de champagnestreek in Frankrijk.

Cattedrali Sotterrane

Omdat spumante lange tijd op fles ligt voordat het gedronken kan worden, heb je wijnkelders nodig voor de opslag en rijping. In een kelder heerst namelijk een constante temperatuur tussen de 12 en 14 graden. De perfecte temperatuur voor de gisting van mousserende wijn. Voor dit doel zijn in Canelli rond 1900 vier enorme ondergrondse kelders gebouwd: de Cattedrali Sotterane. De naam danken ze aan de mystieke sfeer en de kunstige architectuur. Niet alleen voor het Wijnhuis Gianca is er een kelder gebouwd, maar ook voor Bosca, Contratto en Coppo. Sinds 2014 staan deze kelders op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Cattedrali Sotterrane kun je individueel bezoeken. Helaas is Cantina Giancia niet opengesteld voor publiek.

Zien

Top van de Sternia

Doen

De kerkdeur openen en binnenkijken

Beleven

Experience Cattedrali Sotterrane beleven

De kelders in

De ultieme beleving is de Experience Cattedrali Sotterrane waarbij je met een gids drie wijnhuizen bezoekt. Vervolgens sluit je de tour af met een viergingen wijn-spijsproeverij bij Osteria dei Meravigliati. Dit restaurant is eveneens een bezienswaardigheid vanwege haar kunstzinnige inrichting. Bovendien is het eten heerlijk en bovenal de bediening supergastvrij. De gids is trouwens een echte verhalenverteller en neemt je mee in de geheimen van gisting op fles en vertelt over degenen die de stad beroemd maakten. Deze experience is te boeken via Mijn Italiaanse tante en kost € 70,00 per persoon.

La Via degli innamorati

Canelli heeft een mooi historisch centrum met leuke winkels, restaurants en bars. Het hart van de stad ligt boven op de Sternia heuvel. Vanaf Piazza San Tomosso maak je via La via degli innamorati (de weg van de geliefden) de klim naar boven. Het is of je door een opluchtmuseum loopt. Via de route aanschouw je kleurrijke historische huizen en kunst van liefhebbers van kunstenaar Peynet. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door zijn illustratieve werk. Raymond Peyet was onder de indruk van het stijle pad met bont gekleurde huizen met op de top het kasteel van Giancia. Het pad verbindt Canelli en het dorp Villanuova. Op de top vind je daarnaast de kerk Chiesa San Leonardo.

Experience Cattedrali Sotterrane

Bezoek samen met een Engelstalige verhalenverteller drie mystieke ondergrondse wijnkelders van Canelli. Je begint de tour met een glas spumante en wat lekkers in Osteria dei Meravigliati. Daarna ga je wandelend naar de eerste wijnkelder Coppa. Daarna bezoek je de immense kelder van Contratto met als afsluitende cantina Bosca. Ondertussen vertelt de gids honderduit. De tour eindigt voor een viergangenlunch met wijnarrangement bij het kunstzinnige Osteria dei Meravigliati. Je proeft typische Piemontese gerechten met daarbij telkens een glas wijn van de bezochte wijnhuizen. Je wordt in de watten gelegd door de vriendelijke en super-gastvrije bediening. Letterlijk in de wolken vol inspiratie keer je huiswaarts.

Prijs: € 70,00 per persoon inclusief bezoek aan drie wijnkelders, wijn-spijsproeverij en glas spumante. >> Boek nu

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?