Cherasco

Loading Als favoriet toevoegen

Napoleon’s schoonheid in Cuneo

Beleef Cherasco in de Piemonte

Als wij op vakantie zijn dan prikken we soms op de kaart waardoor je op onverwachte plaatsen terecht komt. Op deze manier zijn we ook in Cherasco beland. Op z’n Italiaans uitgesproken als Kerasko. Het blijkt dan een bijzonder charmante stad te zijn boordevol historische monumenten, middeleeuwse kerken en imposante kerkelijke paleizen.

Mooiste stad van Italië

Napoleon werd direct verliefd op deze stad en bombardeerde het tot mooiste stad van Italië. Ook ons hart heeft het aangeharkte stadje in Piedmont gestolen. De structuur is namelijk geometrisch en recht. Bovendien zijn de straten keurig schoon en de huizen perfect onderhouden.We parkeren de auto net buiten het centrum. We lopen vervolgens naar de automaten op het parkeerterrein. Daar kun je verse melk tappen of je waterfles vullen in plaats van een parkeerkaartje trekken. Betalen hoeven we dus niet. Dat stemt het gemoed positief. Bij binnenkomst van Cherasco loop je onder de middeleeuwse poort Porta Narzole door. Onder de arcadeboog lopen we verder langs leuke ouderwetse winkeltjes zoals ambachtelijke chocolatiers. Cherasco is namelijk beroemd vanwege haar overheerlijke chocolade.

Palazzo

Al kuierend kwom je dan uit op een klein pleintje met een aantal kunstwerken van vrouwelijk schoon. Er kleeft een nadeel aan onvoorbereid ergens na toerijden…geen idee waarom deze beeldententoonstelling hier is. La Torre Civica met het aangrenzende stadhuis Palazzo Comunicale zijn een lust voor het oog. Let op de gestileerde zonnewijzer. Een stad met zoveel schoonheid, dan ontgaan dit soort details je wel eens.

Zien

De vele fresco's op gevels en in paleizen

Doen

Een stukje pelgrimstocht lopen

Beleven

De serene rust op je neer laten vleien

Santuario Madonna del Popolo

We vervolgen onze weg langs over de geplaveide kinderkopjes langs eeuwenoude huizen met balkonnetjes. Arco del Belverdere trekt onmiddellijk onze aandacht. Deze boog is in 1647 gebouwd om het einde van de pest (1630) te markeren. Overigens vind je op veel gebouwen nog oude fresco’s terug. Dat maakt de stad enorm inspirerend. Als je onder Arco Belvedere gaat, kom je in een ommuurd parkje met het Santuario della Madanno delle Grazie. Beautyful! Loop je de andere kant op dan sta je pardoes in een kloostertuin. Het voormalig Somaskische klooster herbergt het imposante Santuario Madonna del Popolo, de kerk van Sant’Iffredo en het schitterende hotel I Somaschchi

Historische pracht

Vervolg je de route zie je diverse spectaculaire paleizen. Verder de prachtige Chiesa di San Gregio, Chiesa di San Martino en Castello Visconteo. Cherasco is bekend vanwege de ondertekening van het vredesakkoord van Monferrato in 1631 en de wapenstilstand van Napoleon Bonaparte in 1796. Verder werd in ‘La Camera Silencio’ in Palazzo Salmatoris de Lijkwade van Turijn bewaard. In Cherasco heeft verder een mooie synagoge en Joodse begraafplaats waar de meest illustere Italiaanse Joden begraven zijn.

Slakken

Tot slot is Cherasco beroemd vanwege haar slakken. In het hele wijngebied rondom de plaats worden slakken gekweekt. In Nederland heb je het eerste haringvaatje, in Alba de Truffelbeurs en in Cherasco de presentatie van slakken tijdens de Incontro Internazionale di Elicicoltura e Festival Nazionale della Lumaca in cucina in september. Dit evenement is voor de slakkentelers, de restaurants en één ieder die slakken als delicatesse weet te waarderen. Slakken, lumace, zul je dus vaak op de menukaart terugzien in dit historische stadje. Verder zijn er jaarlijks vijf grote themagerichte antiekmarkten. Een lust voor wie van schatgraven houdt naar dat ene item van onschatbare waarde. De markt kringelt door de straatjes. Eerlijk gezegd, liggen de prijzen nog wel wat hoger dan de antiekmarkt in Nizza Monferrato.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?