Piemonte

Alpen, Lago Maggiore, glooiende heuvels. Voor elk wat wils.

“Schitterend landschap, slow food, topwijnen en vriendelijke mensen”

Piedmont

Piedmont. Waar ligt dat? Piedmont, Piëmonte oftewel Piemonte is misschien wel de minst bekende regio van Italië. Terwijl het een fantastisch gebied is, omdat het werkelijk alles te bieden heeft. Schitterende natuur met bergen, glooiende heuvels, water en groene vlaktes. Verder is het elegante wijngaardlandschap van Langhe-Roero en Monferrato werelderfgoed van Unesco. De eeuwenoude dorpen en steden zoals Asti, Alba en Acqui Terme herbergen vele kastelen, kerken en paleizen. De Piemontese keuken is tongstrelend. Slow food is hier uitgevonden. Tot slot is de bevolking uiterst gastvrij.

Piedmont ligt in het noorden van Italië waarbij het grenst aan Frankrijk en Zwitserland. De hoofdstad is het bruisende Turijn. De regio heeft zo’n 4,4 miljoen inwoners op een oppervlakte van zo’n 25.000 km. Het is een rijke regio. Al zie je ook hier dat de vergrijzing toeslaat waarbij jongeren naar de steden trekken.

Landschap

De regio Piedmont heeft een gevarieerd landschap. Het heeft hierbij voor elk wat wils. De Alpen, Lago Maggiore, de Povlakte en de glooiende heuvels in de Langhe en Monferrato. De Alpen liggen ten noorden en westen. Je kunt hier in de winter skiën. In het noorden vind je eveneens Lago Maggiore. Met recht een toeristische trekpleister. Het subtropische klimaat maakt het mogelijk op de Povlakte bij Novara en Vercelli rijst te kweken. Je ziet hier dan ook uitgestrekte groene rijstvelden. Zodra je rivier de Po overrijdt, kom je bij de kenmerkende glooiende heuvels met wijnranken en middeleeuwse dorpen.

Steden en dorpen Piedmont

Piemont heeft van die heerlijke slenterdorpen zoals Barolo, La Morra en Neive. Stuk voor stuk hebben ze namelijk historische architectuur, barokke kerkjes en geweldige vergezichten. Natuurlijk zijn er daarbij fijne wijnbarretjes, toffe restaurants en leuke winkeltjes.

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

Klimaat

Een mediterraan klimaat heeft Piëmonte. Het is door het gevarieerde landschap met bergen en heuvels wat koeler dan in de rest van Italië. De zomers zijn warm met af en toe neerslag. Mei is de natste maand. Temperaturen kunnen in juli en augustus behoorlijk oplopen, zeker door de klimaatverandering. Gemiddeld is 27 graden, maar 40 graden doet ook mee. De winters zijn aangenaam. Nagenoeg geen neerslag en temperaturen rond het vriespunt tot 10 graden.

Gastronomie

De Piëmontese keuken is er één zonder opsmuk: pure smaken tellen. De regio heeft meer dan 40 restaurants met één of meer Michelinsterren. Typische Piëmontese gerechten zijn vitello tonato, agnolotti, tajarin, Brasato al Barolo, toma en castelmagno kaas, nagerechten bonèt en zabiano. Verder is de regio beroemd vanwege de chocolade, hazelnoten, truffel en grissini (deegstengels). De beste wijnen komen uit de Piemonte, zoals de Roero Arneis, Gaví, Barbera, Nebbiolo, Barbaresco en natuurlijk de Barolo. De wijnliefhebber kan echt zijn hart ophalen. Ook van het destillaat grappa trouwens. In Turijn bevinden zich de grootste vermouth producenten, beter bekend als Martini.

Laat je verrassen

Keizer Augustus, Karel de Grote, Karel van Anjou, Hendrik VIII en de Savoye familie. Ieder heeft zijn sporen achtergelaten. Kastelen, kerken, abdijen, paleizen, torens en burchten: het stikt ervan. Rijd naar een dorp, parkeer je auto en laat je verrassen door alles wat je ziet.

Bevolking

Gastvrij. Dat omschrijft voor mij het best de Piëmontese bevolking. Daar waar tijd genomen wordt om te eten en te drinken, is er ook tijd voor ontmoetingen

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?