Recept Konijn

Konijn in witte wijn.

“Konijn hoef je niet alleen met kerst te eten”

Recept konijn


Een lekker recept konijn. Konijn? In Nederland komt het vooral op tafel met kerst. Of moet ik zeggen kwam? Ik kan me niet heugen dat ik konijn heb gegeten. Althans thuis of hier in een restaurant.

Tijdens de wildperiode is het vooral zwijn, ree en hert. In Piemonte heb ik konijn opnieuw ontdekt. Inmiddels heb ik ‘coniglio’ op verschillende wijzen gegeten: keer op keer lekker. Maar goed, nagenoeg alles is lekker in deze regio. Afgelopen kerst heb ik zelf konijn gemaakt. Het recept voor konijn heb ik opgeduikeld uit een kookboek van 30 jaar oud. Tenminste, ik heb verschillende receptuur door elkaar gemixt. De gasten aan tafel waren verrukt. Samengevat, een geslaagd experiment. Voor herhaling vatbaar en daarmee wacht ik niet tot de volgende kerst.

Recept konijn witte wijn

Eén van de hoofdingrediënten van het recept konijn is wijn. Witte wijn. Nu zijn wij, zuinige Nederlanders van het soort dat geneigd is om de meest goedkope wijn te pakken om te koken. Dat is om twee redenen een verkeerde keuze. Op de eerste plaats kun je iets ultiem lekker alleen maken met ultiem goede ingrediënten. Daarvoor gebruik je dus geen met bocht van slootwater. Dit is me overigens ingefluisterd door een Piëmontese vriendin (van wie anders?). Ik ben namelijk ook geneigd om die goedkope fles te gebruiken die je ooit ergens hebt gekregen. Op de tweede plaats heb je vaak maar een deel van de inhoud van fles nodig. En wat doe je met het restant? Juist, opdrinken. Dus neem gewoon goede wijn.

Nog geen familie van tante? Maak een gratis account aan.

Ben je van plan om naar Piemonte in Italië te gaan? Kom bij de familie en maak gratis een eigen account op mijnitaliaansetant.nl. Bewaar al je favoriete plekken. Zo heb jij altijd en overal je reisplanner bij de hand. Geen lastminute gezoek en gepuzzel meer maar goed voorbereid op pad.

Account maken

Ingrediënten

4 konijnenbouten
250 ml witte wijn
Bloem
Boter / olijfolie
1 Grote ui
1 Grote wortel
10 Honingtomaatjes
1 groentebouillonblokje
Theelepel mosterd
3 takjes verse tijm
1 takje rozemarijn
Peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de ui en de wortel in kleine stukjes. Snijd de honingtomaatjes in vieren. Rits de blaadjes van de tijm en rozemarijn van de takjes.

Dep de konijnenbouten droog met wat keukenpapier. Bestrooi ze met peper en zout. Bak de konijnenbouten in een koekenpan met wat boter. Bestrooi tijdens het bakken de konijnenbouten met wat bloem zodat ze goudbruin bakken. De bloem kun je tijdens het bakken over de bouten verdelen met een vork.

Doe wat olie in een braadpan en glaceer de ui en de wortel met de tijm. Zodra de konijnenbouten goudbruin gebakken zijn, doe je de konijnenbouten in de braadpan erbij. Voeg de witte wijn, mosterd, tomaatjes en het bouillonblokje toe. Voeg eventueel water toe zodat de bouten nagenoeg onder vocht staan. Breng het geheel aan de kook. Laat het vervolgens ongeveer 2 uur op een laag pitje pruttelen. Serveer met een aardappeltje en groenten. Schenk een glas Pinot nero of Pinot Grigio.

Wat ga jij vanavond koken?

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?