Lekkerste wijn

Wijnen, wijnen, wijnen

“Het parfum van een glas uit Piemonte. Zalig!”

Lekkerste wijn

Wat is voor jou de lekkerste wijn? Een Italiaanse wijn uit Piemonte herken je direct aan haar aroma, sublieme smaak en liefde die in de fles is gestopt.

De lekkerste wijn komt uit Piemonte. Het beste wijngebied in Italië is uitgeroepen tot Unesco-erfgoed. De glooiende heuvels met wijnranken en middeleeuwse dorpen zijn namelijk een lust voor je oog. De hoogte van deze heuvels met wijngaarden varieert van 150 tot 600 meter. De steilste heuvels kunnen alleen handmatig bewerkt worden. Ouderwets handwerk dus. Op de beste zonrijke plekken wordt het druivenras Nebbiolo geteeld. Want de Nebbiolodruif is veeleisend en gedijt alleen op de toplocaties. Deze toplocaties zijn onder meer te vinden in de wijndorpjes La Morra, Barbaresco en Barolo. Overigens niet alleen top voor deze blauwe druif, maar ook voor jou als toerist.

Barolo en meer

Barolo is de koning van de wijnen en voor velen de lekkerste wijn die er bestaat. Maar er staan meer grote wijnen op de eregalerij ‘Wijn Piemonte‘. Barbaresco is een krachtpatser met een stevig karakter. Heerlijk bij rood vlees of truffels. Een andere befaamde rode druif is de Barbera. De gelijknamige Barbera is een fijne metgezel bij veel wild-, stoof- of vleesgerechten. De jonge, lichtvoetige Dolcetto is daarentegen elegant met fijne zuurtjes.

Wijnreis

Wil je nog meer suggesties voor een wijnreis naar Piëmonte? Neem gerust contact op. Laat je me weten hoe je reis is geweest?

Witte verleidingen

Witte druivenrassen die je veel terug ziet in Piëmonte zijn de Arneis en Moscato. Asti heeft zichzelf op de kaart gezet vanwege Moscato d’Asti. Dit is een zoete sprankelende dessertbubbel. De Arneis, Italiaans voor ‘klein boefje’ is net zoals de Nebbiolodruif een lastpak. Moeilijk te verbouwen. Desalniettemin geeft Arneis een frisse wijn met een neus van anijs, venkel en zoet fruit. Heerlijk als borrelwijn of bij salades, wit vlees of vis. Arneis is een allemansvriend die het altijd goed doet.

Grappa
Een andere witte verleider is grappa. Van het restproduct van wijn wordt dit destillaat gemaakt. Net zoals wijn, moet je grappa leren drinken. Heb je de smaak eenmaal te pakken, behoed je. 😉

Lekkerste wijn

Hoe vind je de lekkerste wijn van Piemonte? In restaurants, wijnbars en wijnwinkels (enoteca’s) zetten ze de lekkerste wijn voor. Proef, koop en geniet. Een uitgebreide proefsessie bij een wijnboer, wijnhuis of enoteca mag niet ontbreken op een vakantie naar Piemonte. Saluti!

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?