La Crota ‘d Calo’s

Loading Als favoriet toevoegen

Lekker eten, mooie wijnen, vrolijke tarieven.

“Neem een kijkje in de eeuwenoude wijnkelder”
Calosso

La Crota 'd Calo's

Gemeentelijke wijnkelder én Piemontees restaurant

Restaurant La Crota ‘d Calo’s ligt in het centrum van het pittoreske Calosso. Tijdens onze huizenjacht in Piemonte, tussen twee bezichtigingen door, was het tijd om een vorkje prikken. Met een gevulde buik neemt men immers betere beslissingen. Op de bonnefooi zijn we naar Calosso gereden. Blij verrast door de pracht van dit dorpje. Veel tijd om het te bekijken hadden we echter niet, dus linea recta naar La Crota ‘d Calo’s gewandeld.

La Crota ‘d Calo’s

Het overdekte terras lijkt op een soort Nederlandse poffertjeskraam, als kind werd je daar blij van, als volwassenen stiekem ook. We werden vrolijk begroet door de gerant:  ‘Kom zitten’. Nog vol indrukken van de bezichtiging ploften we neer. Even aarden. Om je heen koekeloeren. Dan blijkt dat je bij een kleine parel bent beland: de gemeentelijke wijnkelder met tof restaurant. O, ja met schitterend uitzicht. Dat ook. We klappen eerst de wijnkaart maar eens open. Roero Arneis € 7,50. Hoeveel? Laten we gek doen, we nemen die van € 11,00. O, ja. Voor de duidelijkheid: dit is de prijs per fles. Buitengewoon heerlijke wijn trouwens.

Naar website

Ravioli con burro e salvia

We bestellen een fijn bordje Raviolo con burro e salvia. Mooi lunchgerecht. Het restaurant serveert typische lokale gerechten. Natuurlijk een mandje brood met grisini. Mijn ogen worden ondertussen getrokken naar het fraaie gebouw waarin La Crota ‘d Calo’s gevestigd is. Daarom even binnen gluren. Spontaan krijg ik een rondleiding. Onder een bogen plafond staan tafeltjes ingedekt voor het diner. Tegen de wand een zinderende wijncollectie. Maar de verrassing? De eeuwenoude kelder die afgeschermd wordt vanwege afbrokkelgevaar. We moeten voorzichtig zijn.

Gamba di Pernice

Een grote magnum Gamba di Pernice prijkt daar op een wijnvat. Gamba rosso is wijndruivensoort die alleen in Calosso voorkomt. Deze cepagewijn is vernoemd naar een patrijspoot, omdat de roodgekleurde takken aan de wijnrank op patreispoten lijken. De jaarlijkse productie is slechts 30.000 flessen per jaar. Niet vreemd dat daarom dit pronkstuk als relikwie in deze oeroude wijnkelder staat. Helaas moeten we verder. We slaan een espresso achterover en beloven één ding. Hier komen we snel weer terug!

Openingstijden

La Crota ‘d Calos

Maandag tot en met zondag
11.00 – 15.00 uur en van 18.00 – 00.00 uur.

Woensdag
Gesloten

Telefoon
0039 – 0141 853 232

Wijn uit de gemeentelijke wijnkelder is eveneens om mee te nemen naar huis. Je betaalt dan een lagere prijs dan de horecaprijs.

Via Cairoli 7, 14052 Calosso (AT)

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?