La Cappella del Barolo

Loading Als favoriet toevoegen

Kleurrijk kapelletje

“Soms moet je kijken om het te zien. Een verborgen plek tussen de wijnranken van La Morra. ”

Kleurexplosie tussen de wijnranken


In 1976 koopt familie Ceretto zes hectare grond in Brunate om wijn te verbouwen. Op het landgoed staat onder meer een verwaarloosde kapel: Cappella della Madonna delle Grazie. Het kleine kappelletje is nooit ingewijd en werd gebruikt als schuilplaats tegen de regen door de landarbeiders.

Kleurrijk kunstwerk
Onder het genot van een glas Barolo ontstaat in 1999 het illustere idee om de kapel om te toveren tot een kleurrijk kunstwerk. Het is het eerste initiatief van de familie richting de kunst. David Temlett is een Engels/Zwitserse beeldhouder, installatiekunstenaar en fotograaf. Hij maakt eind jaren ’60 zijn eerste wandtekening. Veel van zijn muurtekeningen zijn niet duurzaam. Ze vervagen namelijk in de loop der jaren door weerinvloeden of worden overgeschilderd. Hij vraagt vriend Sol LeWitt om hem te helpen bij dit avontuur. Sol was Amerikaans kunstenaar en eveneens bedreven in het creëren van muurschilderingen. LeWitt wordt beschouwd als de grondlegger van de minimalistische en conceptuele kunst. Hij verhuist eind jaren ’70 naar Italië. Tevens was hij fervent kunstverzamelaar.

Pronkstuk tussen de wijnranken
David en Sol verdelen het werk evenredig. Sol verlevendigt de buitenzijde met felle kleuren en speelse vormen. David geeft vervolgens de binnenzijde een sereen en warm uiterlijk. De grauwe kapel wordt gepimpt tot het meest kleurrijke bouwwerk van de wereld.  Het is samengevat écht een verborgen kleurrijke kunstschat in de middle of nowhere tussen de wijnranken. La Cappella del Barolo draagt inmiddels officieel de naam van de kunstenaars: La Cappella di Sol LeWitt e David Tremlett. Al noemt iedereen het nog altijd de Cappella del Barolo. In 2015 is David benoemd tot ereburger van La Morra.

Chiesetta di Coazzolo
In 2016, vlakbij La Morra, in het gehucht Coazzolo heeft David Chiesetta di Coazollo, een klein kerkje, voorzien van kunstige beschilderingen. Ook hier is hij ereburger. Als erkenning voor zijn inspanningen om de Piemonte te promoten.

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Familie Ceretto

Familie Ceretto staat overigens synoniem voor wijn, eten en kunst. Gastvrijheid is één van de basiswaarden. Naast de kapel van Barolo hebben ze nog twee architectonische hoogstandjes gebouwd: Il Cubo bij Bricco Rocche en Il Uvo op landgoed Monsordo Bernadina. Ze zijn eigenaar van verschillende terroirs (wijngaarden). Tot slot hebben ze twee restaurants in Alba waarvan Piazza Duomo het bekendst is vanwege de drie Michelin-sterren.

Route

Om bij de kapel met de auto te komen is nogal een exercitie. Over supersmal  ongangbaar kronkelend pad sta je in eens oog in oog met de kunstschat. Net op dat moment dat je eigenlijk de auto wilt keren. Vervreemdend is trouwens de bouwval naast dit pronkstuk. Ach, dan weet je dat in je in Italië bent. Cappella del Barolo – La Morra CN, Italia, coördinaat GPS 44 ° 37’41.312 “N 7 ° 56’41.824” E

Indruk van La Cappella del Barolo

Gerard Klein Bluemink
Gerard Klein Bluemink
4 Oktober 2023
Perfecte plek, perfect geregeld van proeverijen en restaurants, zeer betrokken
Sander van Bellen
Sander van Bellen
2 Oktober 2023
We hebben met een groep wijnliefhebbers en levensgenieters een driedaagse trip door Piemonte gehad georganiseerd door Xandra. Het was een mooi en afwisselend programma. Een aanrader voor iedereen die met een groep een leuke, mooie en leerzame wijnreis willen beleven.
Boy Sluiter
Boy Sluiter
2 Oktober 2023
Samen met 7 andere mannen een fantastische wijnreis beleefd. Het programma dat Xandra samen had gesteld sloot helemaal aan bij onze wensen. Authentieke restaurants, top wijnen en alles van A tot Z geregeld. Het enige dat wij hoefden te doen was puur genieten. En dat is gelukt. Xandra, bedankt voor deze geweldige reis.
Ewald Jansen
Ewald Jansen
24 Augustus 2023
Mijn Italiaanse tante is de persoon die je alles kan vertellen over de fantastische regio Piëmonte.. en hoe eervol is het dat mijn bedrijf op haar website staat vermeld. Grazie mille Xandra! A presto e Saluti 🇮🇹🍷
Mark de Ruijter-Groenewold
Mark de Ruijter-Groenewold
11 Augustus 2023
Vanmiddag even langs geweest bij het huis van mijn Italiaanse tante. Ik wist niet dat ik nog een tante had maar ze is net zo gezellig als de rest van de familie dus dat zal wel kloppen. Natuurlijk kwam er vrijwel meteen wijn een lekkere hapjes op tafel en voerden we een gezellig gesprek. Dit was nog een aanwijzing dat het echt een verre tante is. Wij hebben veel gebruik gemaakt van haar website om ons voor te bereiden op onze vakantie. Nu blijkt ook nog dat ze een heel leuk mens is. De locatie is top, het gaat ook vast goed komen met de drie appartementen die er gaan komen. Wij gaan zeker terug komen in Piëmont en ook bij Xandra (en bij Rolf)
Michiel de Vor
Michiel de Vor
23 Juli 2023
Dankzij Xandra (Tante) hebben wij last minute in het hoogseizoen nog een fijne agriturismo gevonden. Communicatie via whatsapp verliep fijn en snel. Geweldig dat ze je zo kan helpen met inside tips
Severien Jansen
Severien Jansen
4 Juli 2023
Xan kan je alles vertellen over de Piemonte! De mooiste accommodaties voor je vinden, wijproeverijen organiseren, wandelroutes en restaurants aanbevelen etc. Heerlijk om zo’n Tante te hebben in de mooiste streek van Italie. Bedankt voor al je gouden tips!
Noor Osse
Noor Osse
4 Juli 2023
Voor mijn stage zal ik voor 5 maanden naar Turijn verhuizen. Dit is voor mij een flinke stap waar veel voor geregeld moet en moest worden. Via via hoorde ik over Mijn Italiaanse Tante, en heb toen meteen contact opgenomen voor advies. Door Tante Xandra heb ik nu meer duidelijkheid over belangrijke documentatie (bv. Codice Fiscale) die ik nodig zal hebben, wat mij enorm veel tijd en moeite heeft gescheeld. Daarnaast kan je ook gezellig met haar kletsen. Bedankt Tante Xandra!
Richard Delfsma
Richard Delfsma
4 Juli 2023
Druk bezig met allerlei instanties en dan is het fijn dat Mijn Italiaanse tante helpt. Super handig en snel antwoord.


Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?