La Cappella del Barolo

Loading Als favoriet toevoegen

Kleurrijk kapelletje

“Soms moet je kijken om het te zien. Een verborgen plek tussen de wijnranken van La Morra. ”

Kleurexplosie tussen de wijnranken


In 1976 koopt familie Ceretto zes hectare grond in Brunate om wijn te verbouwen. Op het landgoed staat onder meer een verwaarloosde kapel: Cappella della Madonna delle Grazie. Het kleine kappelletje is nooit ingewijd en werd gebruikt als schuilplaats tegen de regen door de landarbeiders.

Kleurrijk kunstwerk
Onder het genot van een glas Barolo ontstaat in 1999 het illustere idee om de kapel om te toveren tot een kleurrijk kunstwerk. Het is het eerste initiatief van de familie richting de kunst. David Temlett is een Engels/Zwitserse beeldhouder, installatiekunstenaar en fotograaf. Hij maakt eind jaren ’60 zijn eerste wandtekening. Veel van zijn muurtekeningen zijn niet duurzaam. Ze vervagen namelijk in de loop der jaren door weerinvloeden of worden overgeschilderd. Hij vraagt vriend Sol LeWitt om hem te helpen bij dit avontuur. Sol was Amerikaans kunstenaar en eveneens bedreven in het creëren van muurschilderingen. LeWitt wordt beschouwd als de grondlegger van de minimalistische en conceptuele kunst. Hij verhuist eind jaren ’70 naar Italië. Tevens was hij fervent kunstverzamelaar.

Pronkstuk tussen de wijnranken
David en Sol verdelen het werk evenredig. Sol verlevendigt de buitenzijde met felle kleuren en speelse vormen. David geeft vervolgens de binnenzijde een sereen en warm uiterlijk. De grauwe kapel wordt gepimpt tot het meest kleurrijke bouwwerk van de wereld.  Het is samengevat écht een verborgen kleurrijke kunstschat in de middle of nowhere tussen de wijnranken. La Cappella del Barolo draagt inmiddels officieel de naam van de kunstenaars: La Cappella di Sol LeWitt e David Tremlett. Al noemt iedereen het nog altijd de Cappella del Barolo. In 2015 is David benoemd tot ereburger van La Morra.

Chiesetta di Coazzolo
In 2016, vlakbij La Morra, in het gehucht Coazzolo heeft David Chiesetta di Coazollo, een klein kerkje, voorzien van kunstige beschilderingen. Ook hier is hij ereburger. Als erkenning voor zijn inspanningen om de Piemonte te promoten.

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Familie Ceretto

Familie Ceretto staat overigens synoniem voor wijn, eten en kunst. Gastvrijheid is één van de basiswaarden. Naast de kapel van Barolo hebben ze nog twee architectonische hoogstandjes gebouwd: Il Cubo bij Bricco Rocche en Il Uvo op landgoed Monsordo Bernadina. Ze zijn eigenaar van verschillende terroirs (wijngaarden). Tot slot hebben ze twee restaurants in Alba waarvan Piazza Duomo het bekendst is vanwege de drie Michelin-sterren.

Route

Om bij de kapel met de auto te komen is nogal een exercitie. Over supersmal  ongangbaar kronkelend pad sta je in eens oog in oog met de kunstschat. Net op dat moment dat je eigenlijk de auto wilt keren. Vervreemdend is trouwens de bouwval naast dit pronkstuk. Ach, dan weet je dat in je in Italië bent. Cappella del Barolo – La Morra CN, Italia, coördinaat GPS 44 ° 37’41.312 “N 7 ° 56’41.824” E

Populaire accommodaties


Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?