Panchine giganti

Loading Als favoriet toevoegen

De leukste bezienswaardigheid van Piemonte: panchine giganti

“Het magische gevoel om weer even kind te zijn”

Panchine giganti

Op i Panchine giganti, de reuzenbanken, ben je plots kleinduimpje. Dat doet iets met je gevoel. Even ben je weer kind. Verrukt, blij en verwonderd. Een magisch gevoel dat ik iedereen toewens.

Onbevangen de wereld in kijken. Je weer even kind voelen. Verwonderd zijn over de schoonheid van een landschap bijvoorbeeld. Daarbij de drang hebben om deze intense ervaring met anderen te delen. Dit is het gedachtengoed achter de Panchine giganti, de reuzenbanken, van designer Chris Bangle. Deze grandi Panchine staan verspreid over de Alta Langhe in Piemonte. Op deze gigantische banken komt het kind weer in je boven. Enerzijds door het magische gevoel dat je krijg. Ze staan namelijk op strategische plekken met een fabuleus uitzicht: glooiende heuvels met wijnranken doorbroken door authentieke boerderijtjes, kerkjes en middeleeuwse dorpen. Anderzijds door het contrast in het formaat van de bank en jouw eigen lengte. In eens ben je gekrompen tot klein duimpje. Dat doet wat me je. Het werkt ontzettend uitnodigend om samen op zo’n bank te gaan zitten, liggen of staan. Samen dit ludieke gevoel delen. Fenomenaal!

Chris Bangle

Chris Bangle is een Amerikaanse designer die onder andere gewerkt heeft voor grote automerken als Opel, BMW en Fiat. Zo heeft hij de eigenwijze Fiat Coupe ’82 ontworpen. Het hoofdkantoor van Fiat zit in Turijn. Chris werd verliefd op Piemonte met haar Alpen en schitterende vergezichten. Daar kan Mijn Italiaanse tante zich alles bij voorstellen 😉. Het initiatief ontstond voor de Panchine giganti om de lokale bevolking, haar ambachtelijke vakmanschap en het toerisme te ondersteunen.

Big Bench Community Project

Het Big Bench Community Project kan bestaan door particuliere donaties, waarbij een deel van de opbrengst naar lokale gemeenschappen gaat. Chris zorgt voor het design en instrueert de bouwers. Daarbij stelt hij de voorwaarden dat de bank op een panoramische plaats komt te staan en bovendien publieke toegankelijk moet zijn. Verder moet het sociale karakter gewaarborgd blijven. Inmiddels zijn er 125 reuzenbanken. Niet alleen meer in Piemonte maar langzaam breiden de grote banken zich uit naar de rest van Italië.  

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Levend theater

Zo staat er een grote rode bank voor Villa Crissante in Santa Maria, een frazione (‘stadsdeel’) aan de voet van La Morra. Je hebt er een gratis theater bij. De bank trekt de hele dag door tot  in de avond mensen aan. Bijvoorbeeld gezinnen met kinderen. Maar ook stelletjes die romantisch een flesje wijn nuttigen. Geweldig was het bruidspaar dat met hun gasten de bruidsreportage bij de bank lieten maken. Typisch Italiaanse toestanden met drukke dames op de hoogste hakken en de mooiste jurken maar eveneens een weg vol geparkeerde auto’s. Het mag de pret niet drukken. Wie er ook bij de bank stopt, het tovert bij iedereen een grote glimlach op het gezicht. Verrukt vervolgt ieder zijn weg…..

Indruk van Panchine giganti

Gerard Klein Bluemink
Gerard Klein Bluemink
4 Oktober 2023
Perfecte plek, perfect geregeld van proeverijen en restaurants, zeer betrokken
Sander van Bellen
Sander van Bellen
2 Oktober 2023
We hebben met een groep wijnliefhebbers en levensgenieters een driedaagse trip door Piemonte gehad georganiseerd door Xandra. Het was een mooi en afwisselend programma. Een aanrader voor iedereen die met een groep een leuke, mooie en leerzame wijnreis willen beleven.
Boy Sluiter
Boy Sluiter
2 Oktober 2023
Samen met 7 andere mannen een fantastische wijnreis beleefd. Het programma dat Xandra samen had gesteld sloot helemaal aan bij onze wensen. Authentieke restaurants, top wijnen en alles van A tot Z geregeld. Het enige dat wij hoefden te doen was puur genieten. En dat is gelukt. Xandra, bedankt voor deze geweldige reis.
Ewald Jansen
Ewald Jansen
24 Augustus 2023
Mijn Italiaanse tante is de persoon die je alles kan vertellen over de fantastische regio Piëmonte.. en hoe eervol is het dat mijn bedrijf op haar website staat vermeld. Grazie mille Xandra! A presto e Saluti 🇮🇹🍷
Mark de Ruijter-Groenewold
Mark de Ruijter-Groenewold
11 Augustus 2023
Vanmiddag even langs geweest bij het huis van mijn Italiaanse tante. Ik wist niet dat ik nog een tante had maar ze is net zo gezellig als de rest van de familie dus dat zal wel kloppen. Natuurlijk kwam er vrijwel meteen wijn een lekkere hapjes op tafel en voerden we een gezellig gesprek. Dit was nog een aanwijzing dat het echt een verre tante is. Wij hebben veel gebruik gemaakt van haar website om ons voor te bereiden op onze vakantie. Nu blijkt ook nog dat ze een heel leuk mens is. De locatie is top, het gaat ook vast goed komen met de drie appartementen die er gaan komen. Wij gaan zeker terug komen in Piëmont en ook bij Xandra (en bij Rolf)
Michiel de Vor
Michiel de Vor
23 Juli 2023
Dankzij Xandra (Tante) hebben wij last minute in het hoogseizoen nog een fijne agriturismo gevonden. Communicatie via whatsapp verliep fijn en snel. Geweldig dat ze je zo kan helpen met inside tips
Severien Jansen
Severien Jansen
4 Juli 2023
Xan kan je alles vertellen over de Piemonte! De mooiste accommodaties voor je vinden, wijproeverijen organiseren, wandelroutes en restaurants aanbevelen etc. Heerlijk om zo’n Tante te hebben in de mooiste streek van Italie. Bedankt voor al je gouden tips!
Noor Osse
Noor Osse
4 Juli 2023
Voor mijn stage zal ik voor 5 maanden naar Turijn verhuizen. Dit is voor mij een flinke stap waar veel voor geregeld moet en moest worden. Via via hoorde ik over Mijn Italiaanse Tante, en heb toen meteen contact opgenomen voor advies. Door Tante Xandra heb ik nu meer duidelijkheid over belangrijke documentatie (bv. Codice Fiscale) die ik nodig zal hebben, wat mij enorm veel tijd en moeite heeft gescheeld. Daarnaast kan je ook gezellig met haar kletsen. Bedankt Tante Xandra!
Richard Delfsma
Richard Delfsma
4 Juli 2023
Druk bezig met allerlei instanties en dan is het fijn dat Mijn Italiaanse tante helpt. Super handig en snel antwoord.


Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?