Panchine giganti

Loading Als favoriet toevoegen

De leukste bezienswaardigheid van Piemonte: panchine giganti

“Het magische gevoel om weer even kind te zijn”

Panchine giganti

Op i Panchine giganti, de reuzenbanken, ben je plots kleinduimpje. Dat doet iets met je gevoel. Even ben je weer kind. Verrukt, blij en verwonderd. Een magisch gevoel dat ik iedereen toewens.

Onbevangen de wereld in kijken. Je weer even kind voelen. Verwonderd zijn over de schoonheid van een landschap bijvoorbeeld. Daarbij de drang hebben om deze intense ervaring met anderen te delen. Dit is het gedachtengoed achter de Panchine giganti, de reuzenbanken, van designer Chris Bangle. Deze grandi Panchine staan verspreid over de Alta Langhe in Piemonte. Op deze gigantische banken komt het kind weer in je boven. Enerzijds door het magische gevoel dat je krijg. Ze staan namelijk op strategische plekken met een fabuleus uitzicht: glooiende heuvels met wijnranken doorbroken door authentieke boerderijtjes, kerkjes en middeleeuwse dorpen. Anderzijds door het contrast in het formaat van de bank en jouw eigen lengte. In eens ben je gekrompen tot klein duimpje. Dat doet wat me je. Het werkt ontzettend uitnodigend om samen op zo’n bank te gaan zitten, liggen of staan. Samen dit ludieke gevoel delen. Fenomenaal!

Chris Bangle

Chris Bangle is een Amerikaanse designer die onder andere gewerkt heeft voor grote automerken als Opel, BMW en Fiat. Zo heeft hij de eigenwijze Fiat Coupe ’82 ontworpen. Het hoofdkantoor van Fiat zit in Turijn. Chris werd verliefd op Piemonte met haar Alpen en schitterende vergezichten. Daar kan Mijn Italiaanse tante zich alles bij voorstellen 😉. Het initiatief ontstond voor de Panchine giganti om de lokale bevolking, haar ambachtelijke vakmanschap en het toerisme te ondersteunen.

Big Bench Community Project

Het Big Bench Community Project kan bestaan door particuliere donaties, waarbij een deel van de opbrengst naar lokale gemeenschappen gaat. Chris zorgt voor het design en instrueert de bouwers. Daarbij stelt hij de voorwaarden dat de bank op een panoramische plaats komt te staan en bovendien publieke toegankelijk moet zijn. Verder moet het sociale karakter gewaarborgd blijven. Inmiddels zijn er 125 reuzenbanken. Niet alleen meer in Piemonte maar langzaam breiden de grote banken zich uit naar de rest van Italië.  

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Levend theater

Zo staat er een grote rode bank voor Villa Crissante in Santa Maria, een frazione (‘stadsdeel’) aan de voet van La Morra. Je hebt er een gratis theater bij. De bank trekt de hele dag door tot  in de avond mensen aan. Bijvoorbeeld gezinnen met kinderen. Maar ook stelletjes die romantisch een flesje wijn nuttigen. Geweldig was het bruidspaar dat met hun gasten de bruidsreportage bij de bank lieten maken. Typisch Italiaanse toestanden met drukke dames op de hoogste hakken en de mooiste jurken maar eveneens een weg vol geparkeerde auto’s. Het mag de pret niet drukken. Wie er ook bij de bank stopt, het tovert bij iedereen een grote glimlach op het gezicht. Verrukt vervolgt ieder zijn weg…..

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?