Een huis in Piemonte

Zouden we dan eindelijk een huis gevonden hebben?

“Gaat het nu wel lukken met het witte huis?”

Een huis in Piemonte

Een huis in Piemonte. De keuze is gemaakt. Diep in ons hart wisten we het al. Zeker als je alle huizen gaat vergelijken met die ene. Maar goed. Laten we beginnen waar we gebleven waren. Op dinsdag stonden drie huizen op de planning om te bezichtigen. We startten met een schattig huis in Calosso. De ligging op de schuine heuvel is verre van ideaal. Deze makelaar is pro-actief en heeft twee alternatieven voor ons. De foto’s bekijken we later vandaag en nemen daarna een beslissing of het de moeite waard is om te bezichtigen. Eerst maar een lunchen. Wat een geweldig dorp. En tarieven waar de prijsbewuste Nederlander alleen maar van kan dromen: € 11,00 voor een fles wijn.

Pauwengeroep

Na de heerlijke lunch rijden we door naar ‘het donkerroze huis bij Nizza’. Al op de oprijdlaan horen we pauwengeroep, alsof we een uitje naar de dierentuin hebben. Naast de kleurrijke pauwen struinen een paar fazanten en ander gevederd gezelschap rond. Het huis in Piemonte is groot, te groot. Ondanks dat we willen wonen in Piemonte en een B&W (Bed & Wine – vakantieappartementen) willen starten. De staat van het onderhoud is erbarmelijk en de installaties zijn bejaard. We stappen in de auto. We weten het eigenlijk wel. De rest van de bezichtigingen die week zeggen we af. Menig woonzoek-tv-programma eindigt met een verrassingshuis. Een soort laatste kans. Ook wij laten onze deze niet onthouden. We rijden ver buiten ons zoekgebied naar de bewuste jaren ’90 villa.  

Verrassingshuis

De route naar het verrassingshuis is schitterend. De moderne villa ligt op een heuvel met fabelachtig uitzicht. Helaas is sinds de bouw geen onderhoud meer gepleegd aan de woning. Het is vochtig en muf. Daarnaast is het een doolhof aan kamers en badkamers. Tot slot ligt het erg afgelegen. Ik wil niet vereenzamen in een huis in Piemonte. Zeker omdat de kans groot is, dat ik het eerste jaar deels alleen zal zijn. Ondanks dat Mijn Italiaanse tante gasten ontvangt. Hmmm. We kijken elkaar aan: we weten genoeg. Alle hoop vestigen we op morgen. Want morgen gaan we naar ons geliefde witte huis. Op het verzoek van de eigenaresse maken we een rondgang door het huis met haar geometra (de meneer die de bouw en vergunningen regelt) en aannemer. De geometra heeft alvast wat zaken uitgezocht betreffende onze verbouwingsplannen.

Chaos

We worden warm verwelkomd door de eigenaresse, makelaar, geometra en aannemer. Al snel volgt een koude douche: ons plan om van de schuur twee vakantieappartementen maken, mag in beginsel niet volgens de regelgeving van UNESCO. Misschien als het bestemmingsplan wordt gewijzigd (de schuur staat op agrarische grond), maar dat kan wel een jaar duren voordat je daar uitsluitsel over krijgt. Het huis wordt tevens ons bestaansrecht in Italië. Dus pijlsnel omdenken. Mag de hooizolder aan het huis dan wel omgetoverd worden tot thiny house? Dat mag, al zijn daarvoor bouwtechnisch wel wat kunstgrepen nodig. Allora, laten we een rondje maken. Chaos! Vier rebbelende Italianen (uiteraard door elkaar) die druk gebarend overleggen wat de beste oplossingen zijn.

Een huis in Piemonte

We praten na aan de keukentafel met een sprankelend glas spumante. De aanpak: wij maken bij thuiskomst een opzet van de gewenste indeling en verbouwingswensen. De geometra checkt of alles kan en mag en zorgt voor een offerte. Onze hersenen kraken bij vertrek….Jolanda en Maurice van Sotto la Vigna wonen om de hoek. Tijd voor beraad. Zij hebben immers hun hele B&B in Piemonte eigenhandig gerenoveerd. We bekijken opnieuw de plattegronden. Hoe kun je drie appartementen realiseren terwijl de doorgang en trap midden door één van de appartementen loopt? We slapen er nog maar eens een nachtje over. ’s Ochtends wederom met potlood en papier aan de slag. Het plan ligt er. De geometra kan aan de slag. En daar is het nu wachten op……..

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?