Italiaanse architect

Alles moet opnieuw. Echt alles!

“Engelengeduld”

Italiaanse architect

Gebeurt er nog iets in Italië? Genoeg, maar helaas op bouwgebied te weinig. Daarentegen is onze Italiaanse architect is druk. We hebben eind juli afscheid genomen van de geometra. De 100-paginatellende computo metrico (het bestek) hebben we met een grote zwieper in de prullenbak gegooid. Een onwerkbaar schimmig document vol met onnodige werkzaamheden, niet bestaande meters en te dure materialen. De geometra werkte op freelance basis voor een architecten-engineersbureau. Ons grote geluk in deze treurige zaak, wij hebben de aanbetaling aan het bureau gedaan en niet aan hem.

Italiaanse architect

Het bureau is ons tegemoetgekomen en maakt een nieuwe computo metrico, checkt hoever de landschapscommissie UNESCO en gemeente (comune) met de vergunning zijn en loopt de tekeningen nog eens door. Dit alles zonder extra kosten. Fijn! Ze gaan aan de slag. We spreken na de vakantie af om met het ontwerp in de hand ons huis door te lopen. Een kwartier na de afgesproken tijd gaat de telefoon. Waar blijven jullie? Nee, waar blijf jij? Kortom, ik had de afspraak de dag ervoor nog keurig bevestigd (door schade en schande word je wijs), maar geen locatie erbij gezet. Het was dus op kantoor. En het huis doorlopen kon makkelijk via de foto’s, toch? Als een speer zijn we naar het bureau in Alba gevlogen, want we hadden geen zin in verdere vertraging door de afspraak te verzetten.

Scheef

We wisten dat de tekeningen rammelden. In de vakantievilla is bijvoorbeeld het  woonkamerraam zo laag, dat je met je knieën naar buiten kunt kijken. Maar op de tekening zat het raam een stuk hoger. En zo waren er nog meer zaken die niet klopten. Conclusie na deze bespreking: het was toch handiger als de architecte naar ons huis zou komen met een meetlat. Ze heeft gelijk het hele huis maar opgemeten, want tekening en werkelijkheid kwamen niet overeen. Scheve muren waren rechtgezet, er zijn onmogelijk te nemen trappen bedacht en er was geen rekening gehouden met de bogen in het plafond. Lang verhaal kort, alle tekeningen moesten opnieuw gemaakt worden.

Balen

Met als klap op de vuurpijl: ons project is alleen voorgelegd aan de landschapscommissie en niet aan de comune. Voorleggen is wat anders dan een vergunningaanvraag. Bovendien is de terrasoverkapping afgekeurd. Balen, balen, balen. Gisteren waren we opnieuw bij de architect om de tekeningen te bespreken. De nieuwe, maar juiste formaten hebben namelijk consequenties voor de indeling van de ruimtes. Bovendien heeft ze gekeken naar esthetische en praktische oplossingen, waarbij rekening is gehouden met zichtlijnen. Voor de terrasoverkapping hebben we een goed alternatief bedacht waarvoor geen vergunning nodig is.

Afwachten

Nu is het wachten op de computo metrico. Ze hebben vrijdag beloofd, we wachten het af. We kunnen daarna offertes opvragen bij bouwbedrijven. Ook moeten we het vergunningentraject in. Hopelijk kunnen we dan eindelijk snel starten. Eerste prioriteit: vervangen van de pelletkachel en aanleggen van een openhaard, want nog een winter in de kou zitten is geen fijn vooruitzicht.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?