Italiaanse wijn

Een fles Italiaanse wijn. Daar is het allemaal mee begonnen.

“Van sluimerende gedachten tot een platform voor Piëmonte”

Italiaanse wijn

Een foto van Italiaanse wijn op Instagram in 2019. Daarmee is het eerste zaadje gepland voor Mijn Italiaanse tante. Als we in Piemonte zijn, dan kan een bezoekje aan Neive niet ontbreken. Een wijnproeverij bij Al Nido della Cinciallegra en daarna een hapje eten bij Donna Selvatica. Het is bij de enoteca waar we de wijn van Enrico Orlando van Ca’ Richeta ontdekken. Een paar flessen van deze wijnboer gaan mee naar huis. Naast de andere pareltjes. Elk jaar vullen we onze wijnkelder namelijk met Italiaanse wijn. Om ook de rest van het jaar van dat goddelijke druivensap te genieten.

Als het mooi weer is, slingeren we de barbecue aan en trekken we een flesje Italiaans open. Direct hebben we dan het Italiëgevoel. Regelmatig maak ik daarvan een gezellige foto voor op Instagram. De hele wereld laat ik daardoor meegenieten van dit tafereel. Ik tag de wijnboer vervolgens in het bericht om met hem of haar dit genietmoment te delen. Zo ook toen we een flesje Crussi opentrokken. Een Nebbiolo d’Alba Superiore van Ca’ Richeta. Verrukkelijk! Sonia Orlando reageert direct heel spontaan en nodigt ons uit in hun wijnkelder als we in de Langhe zijn. Laat dat nou een dikke maand later zijn.

De beste gesprekken

Zo geschiedde. Ik stuur haar een berichtje dat we in de buurt zijn. We zijn direct welkom. Wat een ontvangst door Enrico. De hele serie Italiaanse wijn uit zijn collectie mochten we proeven. Zonder eten, geen gezelligheid dus een de lekkerste salami’s snijdt hij aan. Vervolgend door een immens plateau kazen. Bij een mooi glas en lekker eten ontstaan de beste gesprekken. Onze liefde voor Piëmonte wordt al gauw duidelijk. Waarom is deze regio zo onbekend bij de gemiddelde toerist?

Italiaanse wijn

Enrico vertelt me dat deze regio gewoonweg niet zo goed is om zichzelf te promoten. Ook wijnboeren hebben daar moeite mee. Daarmee laten ze kansen liggen, maar ja, als wijnboer is het een druk bestaan. Veel tijd voor promotie is er niet, zeker niet in het productieseizoen. Zou ik daar wat in kunnen betekenen met mijn passie voor Piemonte? Agentschap? Vertegenwoordiger? Eerlijk gezegd, zie ik mezelf niet met flessen wijn onder de arm leuren bij wijnwinkels en restaurants in Nederland. Gechargeerd natuurlijk. Laat me erover nadenken. We vertrekken met een auto huiswaarts, vol wijn uiteraard. 😉

Blij

Afijn, de gedachte blijft daarna sluimeren. Wat kan ik doen om Piemonte naar Nederland te halen? Door Corona kreeg ik tijd om na te denken. Afstand te nemen en alle mogelijkheden de revue te laten passeren. Op deze manier is Mijn Italiaanse tante geboren. Hét platform voor Piemonte is nog geen week online. Best spannend, want het is een organisch gebeuren dat nooit af is. De reacties zijn enthousiast. Dat geeft een goed gevoel. Gisteren kreeg ik een mail van een Nederlandse wijnwebshop. Of ik een wijnboer in Piemonte wist om wijn te importeren? En daarmee is één van mijn doelen bereikt. De promotie van Piëmontese wijnboeren.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?