Panettone

De Italiaanse kerststol

“Heerlijk kerstbrood en niet alleen tijdens de kerstdagen”

Panettone

Pannetone is een Italiaanse luxe broodsoort met gekonfijte vruchten. Deze traditionele heerlijkheid wordt vooral rond de kerstdagen gegeten. De ingrediënten zijn simpel: het deeg bestaat uit boter, eieren, meel en konfijt fruit. De bereiding daarentegen is een tijdrovend en precies klusje. Het deeg moet namelijk uren rijzen. In het gerezen deeg kneedt de bakker een tweede deeg met gekonfijte vruchten. Vaak zijn dit vergiste druiven maar ook stukjes sinaasappel, kers of citroen zijn bijvoorbeeld smaakvol. Verder zijn er verrukkelijke varianten met chocolade. De luchtigheid en textuur zijn vervolgens belangrijk. Je moet stukjes van het kant-en-klare brood af kunnen trekken zonder dat het scheurt.

Panettone cadeau

De lange en bewerkelijke bereiding maakt het een kostbare delicatesse. De pannetone heeft de vorm van een hoge champignon; een koker met een ronde top. Vaak is een pannetone feestelijk verpakt in een prachtige doos met een strik eromheen. Kortom, een smaakvol cadeau om tijdens de feestdagen te geven. Eigenlijk kun je het nog het meest vergelijken met ons kerstbrood. Al nuttigen wij een kerststol voornamelijk bij het ontbijt of brunch. De Italianen daarentegen nemen gerust een stukje na het diner met een glaasje Moscato d’Asti of dessertwijn. Bij restaurant Io e Luna serveren ze ook buiten kerstmis om een lekker stukje van hun panettone. Om je vingers bij af te likken!

Wereldkampioenschap

Vorige week is in Fiano Romano het wereldkampioenschap Panettone gehouden. Een evenement georganiseerd door de Internationale Federatie voor patisserie, ijs- en chocoladebereiding (FIPGC). Zo’n 60 patissiers en professionals hebben deelgenomen. Eigenaar Silvano Baldi van banketbakkerij Bisco in Costigliole d’Asti heeft de negende plek behaald in de categorie ‘De Beste Klassieke Panettone’. Een uitmuntende prestatie voor een banketbakker uit zo’n gehucht, toch? Nu heb ik het grote geluk dat wij voor de kerstdagen arriveren. Eén keer raden waar ik in de rij ga staan!

Foto van La Voce di Asti met de Panettone van Silvano Baldi

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?