Truffeltocht

Wat een truffeltocht je oplevert….

“Flierefluiten en lanterfanteren. Ik raad het iedereen aan. ”

Truffeltocht

Waar een truffeltocht toe kan leiden. Wanneer ontstaan de beste ideeën? Het zit in onze Nederlandse aard om altijd maar nuttig bezig te zijn. Want tja, lanterfanteren levert niks op. Alles moet nu en het liefst gisteren af. We gunnen ons geen tijd om gewoon te genieten van het moment. Terwijl dat nou juist zoveel oplevert.

Truffeltocht

Afgelopen vrijdag waren we op pad met de truffeljager om truffels te zoeken. Na truffeltocht kregen we twee truffels. Een truffel is een knolletje dat groeit in symbiose op de wortels van bomen of druivenranken. De smaak is aards, nootachtig, een beetje champignonachtig. Wanneer je ooit een truffel hebt geroken, vergeet je de geur nooit meer. De smaak trouwens ook niet omdat het zo specifiek is. Een truffel eet je vaak rauw, als schaafsel op een gerecht. Het is een delicatesse die je alleen vers tijdens het truffelseizoen kunt eten.  

Truffelpasta

Zo blij als een kind namen we de buit na de truffeltocht in ontvangst. Ik verheugde me direct op een verse pasta met botersaus en truffelvlokken. De truffel is de keizer van Piemonte. Als we dan toch gaan genieten, dan doen we het goed. We trekken de koning van de wijn, een Barolo open. Daar zaten we op een ordinaire zaterdagmiddag in onze tuin. Flauw zonnetje, bordje handgemaakte Tajarin met truffelschaafsel en een pracht glas wijn. Wanneer wijn en gastronomie samenkomen ontstaan mooie gesprekken. We nemen een caffè met een grappa. En tafelen na. Dan ontstaat er inspiratie.

Koning ontmoet keizer

De euforie van Piemonte wil je anderen ook laten beleven. We zetten de koning en keizer samen aan tafel nadat de geheimen van de truffel ontrafeld zijn. In onze wijnkelder. Een koningsmaal met bijpassend wijnarrangement. Want de bereiding van een truffelpasta is namelijk simpel. Net zoals zoveel gerechten in deze regio, met een paar ingrediënten kun je een smaakexplosie creëren. In alle rust laten we de zintuigen op avontuur gaan. Om daarna samen in gesprek te raken. Over wijn, het leven of datgene dat jou bezighoudt.

Truffel

De volgende dag doen we het nog eens dunnetjes over. We hadden immers twee truffels en de houdbaarheid is beperkt. De ideeën komen opnieuw ter tafel en worden fine getuned. We zijn er klaar voor, nu onze wijnkelder nog. Het is heel makkelijk geweest om de grasmaaier te pakken of de tuin te harken op zaterdagmiddag. Ook heel bevorderlijk, maar soms brengt een middagje afstand nemen van de waan van de dag je zoveel meer.

Wanneer ga je een middagje flierefluiten?

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?