Jam maken

Lekker kokkerellen

“Vers van de boom in de pot ”

Jam maken

Zoveel lekkerder. Huisgemaakte jam.

Wat is er mooier dan jam maken van fruit uit de eigen boomgaard? In mijn tuin staan verschillende fruitbomen. Te veel om zelf op te eten. En zolang we nog geen gasten hebben in onze Bed & Wine in Piemonte kun je twee dingen doen. Of het fruit laten verpieteren aan de boom of er jam van maken. Nu heeft dit stadsmeisje nog ooit marmelade gemaakt. Daarom met buurman en vriend Claudio een middag in de keuken gestaan om de geheimen van de bereiding van jam te ontrafelen. Moeilijk is het niet, maar het kost wel even tijd.

Vers geplukt

Van de boom had ik 4 kg abrikozen geplukt. Midden op de dag in de zon, dat was minder slim. Maar vooruit. Een hele schaal vol. Daarnaast had ik van de vijgenboom alle rijpe vijgen eruit gehaald. Zo’n 2 kilo. Claudio had al het benodigd materiaal in huis voor het bereiden van homemade jam. Dus we konden aan de slag. Ik deel onderstaand het recept voor marmelade. Nu kan ik me voorstellen dat je geen fruitboom in de tuin hebt staan. Gewoon lekker vers fruit halen op de markt of in de winkel. Nog beter: direct bij de boer. Zorg dat het fruit rijp is.

Voorbereiding

Schaf potjes aan of bewaar oude potten. Eenmaal geopende pot confiture heeft een bewerkte houdbaarheid. De voorkeur gaat daarom uit naar kleine potjes. Zet een grote hoge pan op met water. Breng het water aan de kook. Kook daarin minimaal 5 minuten de potjes en deksels om ze te steriliseren. Laat ze omgekeerd drogen op een handdoek op het aanrecht. Raak de potjes niet aan aan de binnenzijde om ze steriel te houden.

Ingrediënten basisrecept

Ingrediënten basisrecept

1 kg rijp fruit
500 gram suiker
1 pakje appelpectine

Benodigd
Potjes met deksel of weckpotten
Grote hoge pan
Trechter met een brede mond die op de pot past

Abrikozen jam

1 kg rijpe abrikozen
Ontpit de abrikozen

Snijdt de abrikozen fijn of gebruik een staafmixer om ze te pureren

Voeg 500 gram suiker toe
Voeg 1 zakje appelpectine toe

Breng het mengsel met abrikozen aan de kook totdat je grote bubbels in de pan krijgt. Laat het mengsel daarna 3 minuten koken. Af en toe roeren.

 

Vijgenjam

1 kg rijpe vijgen
Snijd de vijgen met schil superfijn
Voeg 500 gram suiker toe
Voeg 1 zakje appelpectine toe
Voeg de rasp van de schillen van 3 citroenen toe
Breng het mengsel aan de kook totdat je grote bubbels in de pan krijgt.
Laat het mengsel 3 minuten koken. Af en toe roeren.

Ook lekker bij de vijgenjam is de rasp van gember. Neem daarvoor ongeveer 2 cm gember. Schil de gemberknol en voeg de rasp toe aan het mengsel.

Overgieten in potjes

Schep met een pollepel de hete marmelade in een pot. Gebruik hiervoor een trechter en houd het potje vast met een handdoek. Anders verbrand je je vingers. Schep vanuit onder van de pan om een solide verdeling van fruit en gelei te krijgen. Doe de deksel op de pot. Zet de pot vervolgens op z’n kop voor minimaal een kwartier. De pot kan daardoor vacuümtrekken. Daarna kun je de potten omkeren. Gebruik je aluminium deksels, dan kun je op de deksel drukken. Beweegt deze dan is het nog niet vacuüm. Als het goed is, gebeurt dat vanzelf. Je hoort een plopgeluid. Laat de potten afkoelen. Je hebt vervolgens heerlijke jam voor op brood, in de yoghurt, bij een kaasje of om bijvoorbeeld patisserie te maken.

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?