Wandelen in de Langhe

Betoverende wandelroutes

“Oude boerderijtjes, wonderschone natuur en fantastische vergezichten”

Wandelen in de Langhe

Wandelen in de Langhe in Italië in Piemonte. Het brengt emoties naar boven van verrukking, verwondering maar ook stilte.

Wandelen in de Langhe in Piemonte. De paden van Deserta Langarum schakelen de gemeentes Torresina en Ingliano aaneen. Je wandelt daarbij over goed verzorgde paden waarbij je de mooiste natuur treft.

Vanaf het verzamelpunt ‘Pietra dell’ appunto’ vertrekken vijf wandelroutes die kunst, cultuur en agricultuur met elkaar verbinden. Elke wandelroute heeft zodoende haar eigen thema. Via duidelijk gekleurde borden wordt je vervolgens de weg gewezen. Daarnaast is op Deserta Langarum een GPS-navigatie route beschikbaar, zodat je niet verdwaalt. Verdwalen doe je namelijk alleen in gedachten door dit schitterende natuurgebied.

Wandelen in de Langhe

Houd rekening met het klimaat als je gaat wandelen in de Langhe. In de maanden juli en augustus kan het immers erg heet zijn. Zorg daarom voor bescherming tegen de zon: pet en zonnebril. op. Smeer je verder goed met zonnebrandcrème en gebruik lippenbalsem. De route kan heuvelachtig zijn. Trek daarom goed schoeisel aan. Neem bovendien proviand mee. Een flesje water en wat te eten. Zeker op de langere tochten. Je komt langs dorpjes, maar het raadzaam om zelf wat bij te hebben.

Deserta Langarum

De paden van Deserta Langarum is één van de vele wandelroutes die Piemonte en specifiek de Langhe biedt. Het vertrekpunt is Pietra dell’ appuntamento (2,3 km vanaf de SP352), Località Monterotonco, Torresino (44° 26 ’22.60 N – 8° 01 ’14.97” E).

Nog geen familie van tante? Maak een gratis account aan.

Ben je van plan om naar Piemonte in Italië te gaan? Kom bij de familie en maak gratis een eigen account op mijnitaliaansetant.nl. Bewaar al je favoriete plekken. Zo heb jij altijd en overal je reisplanner bij de hand. Geen lastminute gezoek en gepuzzel meer maar goed voorbereid op pad.

Account maken

Fuchsia - Sentiero Natura 3,3 km

Via een onverharde slingerende route loopt je door kastanje- en naaldbossen. Je krijgt alle soorten vegetatie te zien die deze regio zo kenmerkt. Schrik niet als je plots in de ogen van een vos, wild zwijn of ree kijkt. Maar ook grazende koeien passeren je route. Wat kom je verder tegen? Twee fonteinen, het Paludinahuis een indrukwekkende leegstaande boerderij, en vooral veel natuur. Een wandeling van een uurtje waarna je hoofd leeg is.

Deserta Langarum

Blauw - Sentiero Storia 6,9 km

Een wandeling van 2 uur die op zijn top naar het Monterotondo heuvel (720 m) leidt. Deze geschiedenis route is goed begaanbaar met een combinatie van asfalt en bospaden. Je maakt een oversteek via de Cusinabeek naar het dorpje Giuliani. Je komt langs de prachtige zestiende eeuwse San Ludovico kerk. Verder loopt je over de Romeinse brug Antico Ponte en passeer je de mergelgrottenfontein van Fontanas. Daarnaast zal je oog getrokken worden door verschillende kerkjes en fresco’s. Naast de geweldige natuur uiteraard.

Geel - Sentiero Cultura 9,3 km

Een wandeling van circa 3 uur die voor iedereen te begaan is. Je loopt een rondje over bospaden en asfaltwegen, hier en daar wat heuvelachtig. Een mooie route vanuit historisch oogpunt vanwege de slag van Millesimo in april 1796 door Napoleon. Je komt daardoor de sporen van loopgraven tegen. Verder passeer je een herdenkingskruis vanwege de vele gevallenen. Richting Paroldo word je verrast door een waterval aan kleur vanwege een caleidoscoop aan wilde orchideeën. Je vindt hier zeldzame exemplaren. Op het hoogste punt van de Sentiero Cultura heb je een fantastisch uitzicht over de vallei. Een fotomoment waard. Wat is er nog meer te zien? De oude boerderij Rafel, de Canaretta-fontein, het onbewoonde dorp Scaffe en de kerk van St. Lorenzo. Een indrukwekkende route dus.

Rood - Sentiero Arto 10,8

Een ideale route voor wie actief wil  zijn op zijn of haar vakantie en verrast wil worden. Het brengt je namelijk naar één van de mooiste panoramische plekken van de Langhe, namelijk Bric della Croce. Fototoestel mee dus. Je volgt de rode borden via bossen en geasfalteerde wegen naar Cappella di San Grato, Case Fenoglio en Capella della SS Trinità. Je wandelt over slingerpaden en komt schitterende vegetatie tegen. De wandeling duurt ongeveer 3,5 uur. Daarna aanschuiven voor een lekkere lunch met glas wijn in het dorp.

Groen - Sentiero Val Cusina 16 km

Een spektakel van 4 uur. Om te zien en om te lopen. Het groene pad, de Val Cusina leidt je door de Cusina vallei met haar mysterieuze ravijnen, beekjes, bos en met als klapstuk de indrukwekkende Alpen. Als je door het dorp Langa komt, is het uitzicht op de Alpen adembenemend. Bij helder weer kun je de Monte Rosa aanschouwen. Je loopt door kastanje- en dennenbossen. Op je route zie je Chiesa della Madonna della Neve, Castello Cinquecentesco, Fontana dei Tredici Monti, Chiesa San Ludovico dei Francesi en het oorlogsgebied Pedeggera. Als je na 8 km even afwijkt van de route kom je de ruïnes van Mulina di Igliano tegen. De borrelende rivier Cusina Torrent zorgt onderweg voor een rustgevend gevoel. Ondanks dat je bijna 16 km in de benen hebt, kom je herboren terug.

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?