Langhe
Wijngebied Langhe behoort tot het Unesco-erfgoed. De glooiende heuvels met wijnranken en middeleeuwse dorpjes zijn een lust voor het oog.
Wijngebied de Langhe vormt samen met Monferrato en Roero het hart van Piemonte. Hier produceren wijnboeren enkele van de beste wijnen van Italië: Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Nebbiolo, Barbera. De allerbeste hiervan genieten zelfs wereldfaam. Zoals in zoveel beroemde wijngebieden is het productiegebied tamelijk klein. Bovenal beslaan de wijnstokken van de allerbeste wijnen een nog kleiner deel ervan. Dat behelst vaak slechts een fractie van een wijngaard. De Langhe noemt men ook wel ‘het Bourgondië van Italië’. Deze bijnaam geeft weliswaar aan hoe bijzonder het gebied is, maar doet geen recht aan de uniciteit ervan. Het is een van de meest vermaarde wijngebieden ter wereld, niet alleen vanwege zijn keuken.
Langhe
Tot voor kort was het in de Langhe ‘ hard werken voor weinig’, met periodes van schrijnende armoede. Wie fortuin wilde maken trok naar de Ligurische kust aan de andere kant van de heuvels. Wijnboeren verbouwen al honderden jaren wijn in deze regio. Het huis van Savoie herkend in vroeger tijden de kwaliteit van de wijnen al. Zij waren daarbij vooral in Barolo wijnen geïnteresseerd. Daarom was zij een groot voorstander van het overnemen van de kwaliteitseisen voor de Langhe wijnen.
Barolo
De echte rijkdom voor de wijnboeren in dit gebied is echter pas in de afgelopen twee decennia ontstaan. Vooral in de laatste tien jaar. Door betere wijnbouwtechnieken is de betrouwbaarheid van de druivenoogst vergroot. Hierdoor is de kwaliteit van de wijnen sterk toegenomen. Bovendien zijn er de laatste tien jaar enkele uitstekende wijnjaren geweest. Deze trend zet zich nog altijd voort. De erkenning voor dit wijngebied betreft aanvankelijk vooral de al zo gekoesterde Barolo. De prijzen schoten omhoog waardoor er meer geïnvesteerd werd. Het niveau ging daardoor verder omhoog. Zo is de economische cirkel rond. Door de prestige van de Barolo wijnen is ook de waardering voor andere wijnen uit de Langhe gestegen; tegenwoordig zijn naast Barolo ook Barbera, Dolcetto en Nebbiolo heel gewild.
Mijn Italiaanse neef
Wat leuk die Italiaanse neef van jou, Martino di Piemonte. Gaaf dat hij zoveel weet over de wijngebieden, wijn en gerechten. Leuk dat hij dat deelt in het boek Mijn Piemonte. Zo'n kookworkshop lijkt me ook wel wat.
Hé neef, vertel eens