Langhe

Wijngebied Langhe Piemonte

“Wijngebied Langhe noeste arbeid brengt parels teweeg”

Langhe

Wijngebied Langhe behoort tot het Unesco-erfgoed. De glooiende heuvels met wijnranken en middeleeuwse dorpjes zijn een lust voor het oog.

Wijngebied de Langhe vormt samen met Monferrato en Roero het hart van Piemonte. Hier produceren wijnboeren enkele van de beste wijnen van Italië: Barolo, Barbaresco, Dolcetto, Nebbiolo, Barbera. De allerbeste hiervan genieten zelfs wereldfaam. Zoals in zoveel beroemde wijngebieden is het productiegebied tamelijk klein. Bovenal beslaan de wijnstokken van de allerbeste wijnen een nog kleiner deel ervan. Dat behelst vaak slechts een fractie van een wijngaard. De Langhe noemt men ook wel ‘het Bourgondië van Italië’. Deze bijnaam geeft weliswaar aan hoe bijzonder het gebied is, maar doet geen recht aan de uniciteit ervan. Het is een van de meest vermaarde wijngebieden ter wereld, niet alleen vanwege zijn keuken.

Langhe

Tot voor kort was het in de Langhe ‘ hard werken voor weinig’, met periodes van schrijnende armoede. Wie fortuin wilde maken trok naar de Ligurische kust aan de andere kant van de heuvels. Wijnboeren verbouwen al honderden jaren wijn in deze regio. Het huis van Savoie herkend in vroeger tijden de kwaliteit van de wijnen al. Zij waren daarbij vooral in Barolo wijnen geïnteresseerd. Daarom was zij een groot voorstander van het overnemen van de kwaliteitseisen voor de Langhe wijnen.

Barolo

De echte rijkdom voor de wijnboeren in dit gebied is echter pas in de afgelopen twee decennia ontstaan. Vooral in de laatste tien jaar. Door betere wijnbouwtechnieken is de betrouwbaarheid van de druivenoogst vergroot. Hierdoor is de kwaliteit van de wijnen sterk toegenomen. Bovendien zijn er de laatste tien jaar enkele uitstekende wijnjaren geweest. Deze trend zet zich nog altijd voort. De erkenning voor dit wijngebied betreft aanvankelijk vooral de al zo gekoesterde Barolo. De prijzen schoten omhoog waardoor er meer geïnvesteerd werd. Het niveau ging daardoor verder omhoog. Zo is de economische cirkel rond. Door de prestige van de Barolo wijnen is ook de waardering voor andere wijnen uit de Langhe gestegen; tegenwoordig zijn naast Barolo ook Barbera, Dolcetto en Nebbiolo heel gewild.

Mijn Italiaanse neef

Wat leuk die Italiaanse neef van jou, Martino di Piemonte. Gaaf dat hij zoveel weet over de wijngebieden, wijn en gerechten. Leuk dat hij dat deelt in het boek Mijn Piemonte. Zo'n kookworkshop lijkt me ook wel wat.

Hé neef, vertel eens

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Pittoreske dorpjes

Het wijngebied de Langhe behoort tot het Unesco-werelderfgoed. Een van de mooiste dorpjes in de Langhe is La Morra op een hoogte van 530 m. Het piazza in La Morra wordt aan drie zijden geflankeerd door historische gebouwen. De westelijke richting heeft vrij uitzicht. En wat voor één. Vóór je ontvouwt zich een spectaculair panorama: heuvels met uitgestrekte wijngaarden met de wijnstokken keurig in gelid. Her en der verspreid over de heuveltoppen zie je klokkentorens van kerken en gekanteelde wachttorens. Aan de voet van die heuvels liggen kleine dorpjes. Dorpjes die uitnodigen om te bezoeken. Daarbij zijn Barolo, Monforte d’Alba en Serralunga d’Alba echte aanraders. Ze liggen verdeelt over twee bergkammen met ertussen een vallei. Als je deze pareltjes gaat ontdekken, dan heb je praktisch het complete, vooraanstaande wijngebied van de Langhe gezien.

Wijn en meer

Overigens, valt het op hoe nieuw de wijnmakerijen zijn. Het latwerk is keurig onderhouden en alleen de allernieuwste machines worden gebruikt. De zonen van de oude wijnboeren hebben bovenal tegenwoordig allemaal een graad in oenologie. Eindelijk heeft de welvaart heeft de Langhe bereikt. Terwijl je er rondreist, stuit je uiteraard op wijnkelders waar je wijn kunt proeven en kopen, en op wijnbars en restaurants. Vrijwel alle accommodaties in de buurt vallen in de categorie agriturismo. Wat is een agritursimo? Een slaapfestijn gebaseerd op een combinatie van agriculture en turismo. Er is keuze te over, van logeren in oud palazzo tot een verblijf bij de wijnboer. Het eten bij restaurants in de Langhe is voortreffelijk en het drinken uitstekend. Kortom, de Langhe is niet alleen een schitterend wijngebied, maar ook nog eens een uitstekende plek voor een vakantie.

Mijn Italiaanse neef

Wat leuk die Italiaanse neef van jou, Martino di Piemonte. Gaaf dat hij zoveel weet over de wijngebieden, wijn en gerechten. Leuk dat hij dat deelt in het boek Mijn Piemonte. Zo'n kookworkshop lijkt me ook wel wat.

Hé neef, vertel eens

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?