Fijne agriturismo

Een toffe locatie om te overnachten in Piemonte

“Onvergetelijke beleving op een agriturismo”

Wat is een agriturismo?

Tussen de wijnvelden, midden in de natuur, op de mooiste locaties overnachten bij een agriturismo. Het ultieme Italiëgevoel. Van luxe vakantiehuis tot eenvoudig verblijf. Maar met één gemene deler: bij een hartelijke gastheer en/of vrouw.

Als je op zoek bent naar een vakantiehuis in Piemonte kom je zeker het woord agriturismo tegen. Wat is een agriturismo? Het woord is een samentrekking van de Italiaanse woorden agriculture en turismo. Letterlijk logeer je op het erf van een boerenfamilie. Maar, dat is niet te vergelijken met het logeren bij de boer in Nederland, waar het in de regel nogal primitief aan toegaat. Je komt terecht op de gaafste plekken, in de mooiste vakantiewoning of appartement met de beste verzorging.

Wat is een agriturismo?

Wat is een agritursimo? Het is dus een vakantiewoning of appartement op het land van een agrariër. Al dan niet met een verzorgd ontbijt. In Piemonte is dit vaak een wijnboer of een boer die olijven of hazelnoten teelt. Je overnacht in het oude opgeknapte familiehuis, de boerderij of een omgetoverd bijgebouw. Een zwembad met heerlijke ligbedden, een weelderige tuin, een zonnig terras zijn mainstream. De familie wijdt zich, naast de wijnbouw of fruitteelt, aan het verzorgen van jou als gast. Dat gebeurt met alle egards. Bij sommige agriturismo’s runt de familie ook een restaurant. Je eet daar voortreffelijk tegen een vriendelijke prijs. Natuurlijk laten ze graag van hun wijn, olijfolie of jam proeven. Ik ben al in menig wijnkelder, proeflokaal of wijngaard geweest voor een rondleiding met proeverij.

Nog geen familie van tante? Maak een gratis account aan.

Ben je van plan om naar Piemonte in Italië te gaan? Kom bij de familie en maak gratis een eigen account op mijnitaliaansetant.nl. Bewaar al je favoriete plekken. Zo heb jij altijd en overal je reisplanner bij de hand. Geen lastminute gezoek en gepuzzel meer maar goed voorbereid op pad.

Account maken

The sound of silence

Van de werkzaamheden heb je in de regel geen last, de wijnvelden liggen vaak in de omgeving. Al moet ik eerlijk bekennen, wanneer ik verblijf in La Morra, is er voor mij geen mooier geluid dan de trekkers die in het seizoen die langs de wijnranken tuffen. Dat is voor mij het echte Piëmontegevoel. O, ja, naast het ploppen van een wijnkurk, als is dat eigenlijk niet toegestaan volgens de wijnetiquette. Naast agriturismo kom je tenuta tegen. Dit is in de regel een landgoed met een wijndomein. Geen landgoed zoals wij dat kennen met waar oud geld resideert, maar evenwel een schitterend landhuis met van alles erop en eraan. Een borgo is van oorsprong een pittoresk dorpje dat nu omgebouwd is tot vakantiedorp waarbij de historie bewaard is gebleven. Het antwoord op de vraag ‘wat is een agriturismo’ is kortom een heerlijk vakantieverblijf waar het optimaal genieten is. Rust, ruimte en relaxen!

Piemonte heeft mijn hart gestolen. En die van jou?

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?