Caffè Roma

Loading Als favoriet toevoegen

Gemoedelijk dorpsrestaurant en -wijnbar

“Vrienden voor het leven”
Costigliole d'Asti

Caffè Roma meer dan koffie

Caffè Roma een ouderwets dorpscafé, restaurant en enetoca waar je aanschuift voor een goed gesprek en eet van mamma’s pot.

Caffè Roma hebben wij voor altijd in ons hart gesloten. Op onze huizenjacht in Italië naar een droomhuis in Piemonte kwamen we in Costigliole d’Asti terecht. Een klein plaatsje midden tussen de wijnvelden met een gracieus kasteel op de heuveltop. Wie wil daar niet wonen? We kuierden op ons gemak door het dorp. Tijd voor een kop koffie. Dan zie je zo’n tentje met een onooglijk gevel. Voor ons aangeharkte Nederlanders ietwat shabby. Zou dat wat zijn? We laten ons hierdoor niet leiden en stappen naar binnen.

Caffè Roma

Een oude man zat aan een tafeltje met de krant en een cappuccino. Een vrolijke barman is tafels aan het indekken. Of we een kopje koffie mogen drinken? Maar natuurlijk! We kijken om ons heen. Een pracht van een wijncollectie staat te pronken in de kastenwand. Caffè Roma blijkt een restaurant en enoteca (wijnwinkel) te zijn. De oudmodische rechterzijde is het domein van la mamma. Behendig maakt ze verse gnocchi. Helaas is het nog geen lunchtijd, maar het water loopt me in de mond.

Naar website

Gemoedelijkheid ten top

Al gauw raken we in gesprek met de barman over onze zoektocht naar huizen. Wij willen emigreren naar Italië en wel hier in de omgeving. De oude man (naar nu blijkt de eigenaar) stiefelt wat rond en is nieuwsgierig. Ook hij wil het huis zien dat we de volgende dag  gaan bezichtigen. Als dan ook de dorpsmakelaar spontaan binnenloopt, is het feest compleet. We moeten door, dus we maken alvast een reservering voor de volgende dag. Ook willen we afrekenen. Afrekenen? Daar kan geen sprake van zijn. Nieuwe vrienden hoeven niet te betalen.

Cucina di mama

Na onze enthousiaste kennismaking retourneren we de volgende dag voor de lunch. Het menu van de dag wordt op een kruk naast ons gezet. Authentiek Piemontese gerechten bereid door la mamma. Smullen dus. Ondanks dat het een lunch is, nemen we een antipasti en een primi. De gerechten zijn zo geproportioneerd dat dat prima kan. Een espresso maakt deze tevredenstellende lunch af. Caffè Roma is geliefd (logisch), want het zat behoorlijk vol. Ook onze Italiaanse makelaar nuttigde haar lunch daar. Het witte huis in the country is het uiteindelijk niet geworden, maar wij komen hoe dan ook terug bij de warme familie van Caffè Roma.

Piazza Umberto 1, 14055 Costigliole d'Asti

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?