Agnolotti op zondagavond

Een Italiaan kent overal wel iemand. Dat bracht ons bij de beste agnolotti van Piëmonte.

“Torino FC en agnelotti. Een doeltreffende puntenmaker!”

Agnolotti op zondagavond

Italië is één grote familie. Overal zitten neven, kameraden en vrienden. Het lijkt of iedereen elkaar kent. Zo blijkt een geliefd wijnboer Enrico Orlando in Castignole Tinella een schoolvriend te zijn van eigenaar Luca van wijnwinkel Al nido della Chianciallegra in Neive. En dat is weer de neef van de ober van Ristorante Donna Selvatica in Neive. Het is één voorbeeld. Maar zo heb ik er nog velen. Eén daarvan heeft ons gebracht naar de beste agnolotti van de Piemonte.

Piëmontese specialiteit

We verbleven bij Tenuta Montemagno Relais & Wines in Montemagno. Een dorp in Casale Monferrato. De medewerkers zijn daar allerhartelijkst. Regelmatig gebruikten we daar de lunch met een mooie fles van het wijnhuis zelf. De ober vertelde honderduit over het leven, de arbeidsmarkt én de familie. Ons volgende verblijf was in Murisengo. Het toeval wil dat daar in de buurt, een vriend van zijn vrouw een restaurant heeft.  Wat moeten we daar eten? Echte Piemontese agnolotti. Dé specialiteit van het huis.

Leeg restaurant

Helaas ben ik de naam van het restaurant kwijt. Toen wist ook niet dat ik dit platform ging realiseren. Maar goed. Wat is agnolotti? Het is een typisch Piëmontese pastasoort. Het zijn soort deegkussentjes met een vulling. We reden op een zondagavond die richting op. We troffen een leeg restaurant aan. Je voelt je dan toch een soort van opgelaten. Wat bleek, in dit restaurant ga je op zondag uitgebreid lunchen. Twee broers runnen het familierestaurant. De één als kok, de ander als ober. De kok was min of meer aan het afronden. Maar voor deze Nederlandse gasten, die speciaal gekomen waren, werd natuurlijk nog eten bereid.

Agnolotti

Wat normaal is voor Italianen, is voor Nederlanders uitpakken. De anti pasti van het huis werden aangerukt. Drie gangen wel te verstaan…… Teveel voor onze kleine magen. Als we dat allemaal zouden verorberen, zou er geen plek meer zijn voor de agnolotti. En voor die agnolotti gevuld met varkensvlees, rundvlees en kip waren we immers gekomen. De bereiding kostte wat tijd. Ondertussen passeerde de volledige voetbalhistorie van Torino FC. Met natuurlijk de prestaties van superhelden Faas Wilkes en Wim Kieft. Overigens wist de ober alle Nederlandse tophelden in het Italiaans voetbal op te noemen. Het was niet moeilijk te raden dat de broers Torino aanhangers zijn. De muur hangt vol krantenknipsels. In dit restaurant spreekt het voetbalhart.

Vriend

Afijn, de agnolotti werd geserveerd. In één woord: verrukkelijk. Wat een genot. Het was de rit er naartoe meer dan waard. Ook het onbestemde gevoel dat we als enige in het restaurant zaken, was door de geanimeerde gesprekken volledig weg. We hebben de avond afgesloten met een fijne grappa én een adres van een ander restaurant. Want je eet namelijk het best bij een telg uit de Italiaanse vriendenfamilie.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?