Het Piemontese huis

Heel veel vraagtekens maar ook uitroeptekens.

“Als een stel detectives gaan we op onderzoek uit”

Het Piemontese huis

Eigenlijk direct na de bezichtiging van het Piemontese groene huis in de zomervakantie hebben we een tweede bezichtiging gepland. Het is een karakteristiek huis. Bij binnenkomst voel je de rust over je heen dalen. Idyllisch gelegen op een perfecte toeristische locatie. Fijn huis dus. Maar het tentje in de tuin zorgt voor hoofdbrekens.

Acht ogen

Wat is hier aan de hand? Waarom ga je binnen een jaar na je emigratie terug terwijl je zo mooi woont? Is het de hitte? Of toch wat anders? Maurice en Jolanda van Sotto la Vigna vergezellen ons. Met vieren zie je meer dan met tweeën tenslotte. Bovendien hebben zij dit proces al eens meegemaakt.  Op een natuurlijke wijze splitsen wij ons in tweeën. De heren doen de bouwkundige inspectie en gaan op onderzoek uit. Met hun detective skills in de broekzak. De dames kijken met andere ogen en zetten hun voelsprieten op.

Wat speelt er?

De eigenaars maar eens beluisteren. Onverwachts zijn ze namelijk aanwezig. Het verhaal van de sombere eigenaresse klinkt triest. In soort van opwelling hebben ze het huis gekocht. Verliefd geworden op Piemonte. Daarna zijn ze terug gegaan om hun eigen huis in Zweden te verkopen. Amper 5 maanden wonen ze nu hier en hadden grote plannen. Helaas laat de gezondheid van meneer de warme temperaturen niet toe. Het zijn buitenmensen. Een airco ophangen? Daarom zijn ze niet hier. Ze verbouwen hun eigen voedsel en omarmen de natuur. Zelfs snoepjes maken ze van eigen gemaakt fruit. Uiteraard hebben we deze geproefd. Een tandenklevend zoet goedje. Nog lang plezier van gehad. 😉

Piemontese inrichting

Nu begrijp ik de gedateerde en sobere inrichting. De tv staat op stenen. De Piemontese keuken is antiek. En decoratie is er amper. Niet iedereen heeft dezelfde levensstijl. Al kunnen dromen dat wel zijn. Met gemixte gevoelens verlaten we het huis. Wat een vreselijk verhaal. Maar klopt dit wel? Soms heb je een onderbuikgevoel, dat er zaken niet pluis zijn.

Donderwolken

Plots verschijnen donkere wolken aan de hemel. Laat het vooral geen teken zijn. Als een speer rijden we terug naar Sotto La Vigna voor een evaluatie. Maar eerst de ramen dicht, parasols inklappen en los meubilair veilig stellen. In Piemonte kan het kortstondig hevig te keer gaan. Het begint te waaien en de lichtflitsen denderen uit de lucht. Daarna komt er regen. Hoera! Broodnodig voor de wijndruiven. Met een goed glas Nebbiolo en een broodje met Mortadella bespreken we de mogelijkheden van het Piemontese huis. Het past ons. Alles kan wat we willen. We plannen direct een volgende bezichtiging met geometra. Dan kunnen we checken of onze plannen mogen. Of die nog passen binnen de 20%, want er is tenslotte al het één en ander veranderd in het verleden.

Speedy Gonzales

De tijd vliegt voorbij. Het is inmiddels tegen vieren. Snel terug naar ons vakantieappartement Villa Crissante in La Morra. We moeten ons gereed maken voor een diner met onze Italiaanse vrienden. Een bijzondere avond. Daarover lees je bij Nel Luna del Pozzo. Hoe dan ook, we zijn vaart aan het maken. Sneller dat dit, kan niet. Toch?

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?