Huis kopen Piemonte

Droomplek in Piemonte

“Ik help jouw droom waarmaken”

Huis kopen Piemonte

Een huis kopen Piemonte met de hulp van tante. Goed idee!

Een huis kopen Piemonte is een enerverend proces. In den vreemde een huis kopen roept in beginsel vragen op. Hoe vind ik mijn droomhuis? Hoe vind ik een betrouwbare Nederlands-sprekende makelaar? Wat komt er allemaal kijken bij een huis kopen Piemonte? Zo kan ik nog wel even doorgaan. De vragen zijn veelal hetzelfde ongeacht of het gaat om een vakantiehuis, tweede huis, investeringsobject of permanente woning voor jezelf. Besluit je om definitief te emigreren, zijn er vast en zeker nog meer onzekerheden.

Huis kopen Piemonte

Misschien zie je jezelf al zitten. Met een glas wijn boven op een berg in de zon. Of slenterend vanaf je cascina (boerderij op het platteland) naar een pittoresk dorpje voor een espresso. Dromen over een huis in Italië is mij niet vreemd. Ik heb tenslotte deze droom waargemaakt. Ik zou er inmiddels een boek over kunnen schrijven vanwege alle Italiaanse toestanden die we meegemaakt hebben. De frustraties die gepaard kunnen gaan met de zoektocht, het aankoopproces, de verbouwing, de bureaucratie ken ik als geen ander. Wat dat betreft ben ik aardig ervaringsdeskundige.  

Een droomhuis in Piemonte

Ik wil meer informatie over tante's hulp bij het vinden en aankopen van een huis.

Informatievraag

Vertrekpunt

Allereerst is enige realiteitszin daarom belangrijk. Besef dat Italië geen Nederland is. Zaken verlopen hier bureaucratischer. Het land heeft een andere cultuur. En de staat van de huizen is niet vergelijkbaar met wat je wellicht gewend bent. Ook speelt tijd hier een andere rol. Processen duren lang. Wil je niet gefrustreerd raken, zet je Nederlandse mentaliteit enigszins opzij. Houd rekening met teleurstellingen en verwacht niet morgen een huis te hebben. Probeer ondertussen te genieten van het avontuur, want dat is het. Ben tot slot realistisch met je eisen- en wensenlijstje. Een huis op een heuvel met wijnranken met een pittoresk dorp op loopafstand is als een spel in een hooiberg. Hetzelfde geldt voor het budget. Veel huizen zijn in erbarmelijke staat. Aan een turn-key huis hangt een prijskaartje.

Oriënterend adviesgesprek

Waar begin je met je zoektocht? Hoe werkt het in Italië? Zo heeft een makelaar een andere rol dan in Nederland. Bovendien heb je te maken met een geometra. Deze beste man kent alleen Italië. In het aankoopproces is een aantal valkuilen waarin je niet wilt stappen. Tijdens een oriënterend adviesgesprek praten we je bij over het aankoopproces. Ook kunnen we wat vertellen over verbouwen, resident worden en aanverwante zaken. Dit kan in online via Teams of bij ons aan de keukentafel in Piemonte. De kosten bedragen 170 euro voor 2 uur. Kom je naar Piemonte dan pakken Italiaans uit: met een glas wijn en borrelplank. Wil je me bellen met wat vragen? Dat kan natuurlijk ook. Hiervoor reken ik 85 euro per uur of gedeelte daarvan. Genoemde prijzen zijn inclusief 22% IVA (btw).

Hulp bij zoektocht

Omdat ik weet wat er komt kijken bij het vinden van een huis, bied ik mijn hulp daarbij aan. Ik weet hoe lastig het is om vanuit Nederland een geschikte woning te vinden. De gekte op de woningmarkt in Italië vanwege de toenemende populariteit van deze regio bij Noord-Europeanen, de fysieke afstand en de waan van de dag maken een huizenjacht niet makkelijker. Wat kan ik voor je doen? Helpen met zoeken. Dat betekent afstruinen van internet en bijhouden van het aanbod. Contact leggen met makelaars om voor de markt uit het aanbod te krijgen. Extra informatie opvragen. Bezichtigingen doen terwijl je nog in Nederland bent: anders gezegd voor-kijken. Valt het huis tegen, dan scheelt het je kosten en tijd om naar Piemonte te komen. Ook kan mee om samen bezichtigingen te doen. Voor een nuchtere blik en extra ogen. De kosten hiervan zijn op aanvraag.

Huizen screenen

Wanneer je de foto’s ziet op de Italiaanse huizensites dan valt je mond soms open van verbazing. Hadden ze niet even op kunnen ruimen? Waarom loopt er een hond op het erf? Oma staat in het beeld. Ik zie de omgeving niet. Of is een foto vanuit de top van een berg genomen, waardoor het uitzicht schitterend lijkt. In de echte wereld kijk je tegen een rij bomen aan. Wil je het huis opzoeken op Google Earth om een beeld te krijgen van de omgeving, blijkt het adres niet te kloppen. Kortom, de kwaliteit is soms belabberd, de omgeving wordt anders voorgespiegeld en adressen zijn fake. Bovendien zijn de huizen veelal oud. Een hout-gestookte cv, een lekkage in het plafond, verouderd elektrisch systeem. Zie jij wat ik zie? Wanneer je een lijst met favoriete huizen hebt samengesteld, kun je ze door mij laten screenen. Ik ben in mijn advies eerlijk. Soms werkt het ontnuchterend. Maar liever de realiteit dan geloven in een sprookje dat nooit uitkomt. Eens?

Bezichtigingen

Je lijstje met favorieten klaar? Dan sta je natuurlijk te trappelen om de huizen te bezichtigen. Een huis is voor jou emotie: je gaat hier wonen, vakantievieren of wellicht een business starten. Voor mij spelen deze emoties niet. Bovendien kijk ik met andere ogen. Er kunnen wel radiatoren hangen, maar dat wil niet zeggen dat je de thermosstaat hoger zet en het huis warm wordt. Een turn-key huis is natuurlijk het aller-makkelijkst, maar de kans dat je een instaphuis treft is kleiner dan een opknapper. Tijdens een bezichtiging focus ik op andere zaken en ben die extra ogen die op andere details let. We kunnen samen bezichtigen. Of wanneer je geen tijd hebt om naar Piemonte te rijden of te vliegen verzorg ik de bezichtiging. Dat scheelt je enorm veel tijd.

Naast de makelaar

Om heel duidelijk te zijn: ik ben geen makelaar en ga ook niet op die stoel zitten. Het aankoopproces verloopt via de makelaar. Ik ben van toegevoegde waarde om zaken te versnellen, verduidelijken of plezieriger te laten verlopen. Het grote voordeel is, dat ik in Piemonte woon, basis Italiaans spreek en contacten heb met makelaars. Zo heb ik geregeld huizen voor de markt uit en kennis van huizen die in de stille verkoop staan. Bovendien ken ik de regio. Ook kan ik op hele korte termijn bezichtigen. Bovendien maak ik tijd. House hunting is tijdrovend. Niet alleen het bezichtigen kost een paar uur, ook de contacten met makelaars, speur- en uitzoekwerk slurpen uren weg. Ik heb geen vaste omlijnde werktijden, dat maakt mij flexibel. Mail en app beantwoord ik zodra ik in de gelegenheid ben, dus ook op zondag of ’s avonds laat.

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?