De leukste dorpen aan Lago Maggiore

Prachtig Lago Maggiore

“De kust van Lago Maggiore is een smeltkroes van cultuur, historie en natuur. ”

Leukste dorpen aan Lago Maggiore

De leukste dorpen aan Lago Maggiore

De leukste dorpen aan Lago Maggiore zijn Stresa, Baveno, Cannobio, Arona en Verbania. Althans aan de westelijke oever van deze populaire vakantiebestemming. Lago Maggiore ligt namelijk deels in Piemonte (de westkant), deels in Lombardije en de noordelijke kant behoort tot de regio Ticino in Zwitserland. Door de mooie ligging tussen de bergen, de Borromeïsche eilanden en de  toffe badplaatsen en strandjes is het bij velen geliefd. Mijn Italiaanse tante is thuis in Piemonte. Vandaar mijn top 5 van de westkant van het tweede grootste meer van Italië.

Cannobio

Voor de leukste dorpen aan Lago Maggiore beginnen we bovenaan in het uiterste puntje met de badplaats Cannobio. Het is vooral bekend vanwege haar prachtige stranden. Flaneren over de boulevard is een groot plezier vanwege haar vele bars en restaurants. Je komt dan vanzelf de Pietà tegen. Het beroemde Mariabeeld met de overleden christus in haar schoot. Wat moet je zeker even gaan bekijken? De elfde-eeuwse kerk San Vittore, Santuario delle Santissima Pietà en het gezellige centrum met haar gekleurde historische huizen. Elke zondag is het markt van 8.00 – 13.00 uur. Voor kinderen is het toeristentreintje erg vermakelijk

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Verbania

Verbania is met 31.000 inwoners de hoofdstad van Verbania-Cusio-Ossala. De stad is een openluchtmuseum vanwege de vele kunstwerken. Daarnaast zijn er verschillende fraaie kerken zoals de Basiliek San Vittore en Chiesa Collegiata di San Leonarda. De hotspot van Verbania is Villa Taranto. In 1931 koopt de schotse kapitein Neil Mc Eacharn het landgoed van markies Sant’Elia. Hij laat een schitterende botanische tuin aanleggen die hem herinnert aan Schotland. Hiervoor worden duizenden planten geïmporteerd waarvan een aantal zeer zeldzaam. De tuinen zijn te bezoeken, in het landhuis huisvest het provinciebestuur. Ook de tuinen van de villa’s aan Lago Maggiore zijn oogverblindend. Eveneens een bezoek waard is de tuin van Villa San Remigio. Een andere aanrader is het Museo del Paseaggio. In dit landschapsmuseum laten de kunstenaars de ziel van het Verbanese landschap en haar valleien zien. Tot slot heeft Verbania een jachthaven, een aantrekkelijk centrum en fijne restaurantjes en winkeltjes.

Baveno

Baveno ligt aan de uitlopers van de Alpen. Het dorp is rijk aan geschiedenis, tradities en cultuur. In de zestiende-eeuw begon het dorp met de winning van het kostbare roze graniet uit de groeve van Monte Casmoscio. Dit prachtige grafiet is gebruikt in talrijke historische gebouwen door heel Italië. Wat is verder interessant? Chiesa Santi Gervao e Prataso stamt uit de elfde-eeuw. De doopkapel heeft indrukwekkende fresco’s. Op Piazza Metteotti prijkt een zeventig vierkante meter grote muurschildering. De twee belangrijkste dorpskernen zijn Domo en Baitone die door het historische centrum slingeren. Op het Piazza Domo zie je een fresco van Madonna gemaakt na de bevrijding van de pest in 1630.

Botanische tuinen Baveno

Verder is het Morandihuis is een bezienswaardigheid. Net zoals in Verbania zijn ook in Baveno villa’s met sierlijke botanische tuinen te aanschouwen. De tuinen van Villa Fedora en Villa Mussi zijn populaire toevluchtsoorden tijdens hete zomerdagen. Daarnaast vind je koelte in het Carosio park in Roncaro. De witte stranden van De Feriolo Riviera met langzaam aflopende ‘zeebodem’ is the place to be voor gezinnen met kleine kinderen. Voor de jeugd zijn daar te gekke watersportactiviteiten. Een bedje met parasol huur je bij Feriolo Sporting Club of Lido di Baveno. Tot slot kun je de watertaxi naar de Isole Borromee nemen.

Stresa

Stresa is een dorp met grandeur door de chique hotels aan de boulevard. Schroom niet om even binnen te kijken bij één van de luxueuze Art Nouveau hotels. Al eeuwenlang houden de rijke Italianen hier vakantie of komen kuren. Het oud sjiek met reusachtige zonnebrillen spot je daarom zeker op de terrassen. De bezienswaardigheid van Lago Maggiore zijn de Borromeïsche eilanden. De roemrijke eilanden Isola Madre en Isola Bella hebben magnifieke botanische tuinen en de laatste een fenomenaal paleis. Je kijkt je ogen uit. Isola dei Pescatori is voornamelijk een horecaeiland. Leuk voor een biertje maar prijzig. De tarieven in Stresa zijn trouwens gangbaar, ook aan de boulevard. De mondaine badplaats heeft goede restaurants, leuke winkels en fijne terrassen. Verder om te doen: Pietro Canoninca Museum, Zoological Park Villa Pallavicino en het Rosmini Museum in Villa Ducale. Voor de kinderen zijn Alpyland en Mottarone Aventure Park geweldig.

Arona

De laatste van de leukste dorpen aan Lago Maggiore is Arona. Het is gelijktijdig het meest zuidelijke dorp aan de Piemontese kant. Vlakbij Arona op een heuvel staat Il Sacro Monte di San Carlo. Dit is een katholiek complex met vijftien kapellen, een kerk, het seminarie (thans een school) en het kolossale standbeeld van San Carlo Borromeo. Het complex werd gebouwd na de heiligverklaring van de Milanese aartsbisschop Borromeo in 1614 mede om de opkomst van het protestantisme te beteugelen. Je kunt  letterlijk in de huid van San Carlone kruipen. Het circa twintig meter hoge standbeeld is namelijk te beklimmen. Gelijktijdig is het een perfecte fotolocatie vanwege het uitzicht. Ook een fantastisch is het elfde-eeuwse militair fort La Rocca. De ruïne is omgeven door een  stadspark. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij natuurreservaat Lagoni di Mercurago. Arona is gewoonweg een leuk dorp. Sfeervolle slenterstraatjes met winkels en restaurants.

De hotspots van Lago Maggiore

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?