Oude charme

Loading Als favoriet toevoegen

Stad tussen 2 rivieren

Beleef Cuneo in de Piemonte

Als je even door Cuneo wandelt, zie je direct dat je dichtbij de populaire wintersportoorden en wandelgebieden bent. Je hebt talrijke winkels onder de portici die buitensportkleding, wandel- en skimateriaal verkopen. Ook reclame-uitingen overspoelen je met buitensport. Sestriere, Limone Piemonte en Parco Naturale Alpi Marrime liggen namelijk op steenworp afstand, dus vreemd is het niet. Wij maakten een rondreis door het westelijke gedeelte van Piemonte dat tegen de Alpen aanligt. Via Bra, Mochiero (vanwege onze huizenjacht in Italië), Fossano reden we richting Cuneo. Om vervolgens via Saluzzo in mijn geliefde Neive te eindigen.  

Markt Cuneo

Toevallig viel ons bezoek op aan Cuneo op een dinsdag. Niet wetende dat het dan markt was. Razend druk dus! De auto parkeer je daarom op Corso John Kennedy. Vanuit daar wandel je zo het centrum in. De markt is trouwens enorm: van versproducten, snuisterijen tot kleding. De kramen staan op de verschillende pleinen (Piazza Galimberti) en door de straat heen. Wij hebben het krioelende tafereel van de struinende marktbezoekers eens rustig van een terrasje aanschouwd. Uiteraard nadat we ingecheckt waren in B&B Contrada dei Giardino. Ogenschijnlijk een wonderlijke naam, want een weelderige tuin was er niet echt. Daarentegen was het wel een geweldig authentiek huis dat één en al historie uitademde. En de naam heeft dus met de historie te maken.

Zien

De diversiteit van kerkelijke gebouwen

Doen

Op zoek naar kunstobjecten

Beleven

De markt op dinsdag

Vergane glorie

Allora. Cuneo. Het eerste dat bij mij opkomt is vergane glorie. De vele huizen in de smalle straatjes zijn aan onderhoud toe. Daar waar ik de middeleeuwse stad Saluzzo bestempel als charmant, heb ik dat bij het historische centrum van Cuneo niet. Het heeft wat Tender Love & Care nodig. Maar goed. Dat in het achterhoofd houdende, is het een interessante stad om te bezoeken.

Cuneo is de hoofdstad van de gelijknamige regio Cuneo. Het heeft ongeveer 56.000 inwoners. Mijn nieuwsgierigheid naar deze stad was gewekt door de vele verkeersborden in Piemonte die hiernaartoe verwijzen. Je geeft het idee dat het om een belangrijke stad gaat. Het is in ieder geval de toegangspoort naar de Alpen en Frankrijk.

De wig

Cuneo ligt in een driehoek tussen de rivieren de Stura di Demonte (aftakking van de Po) en bergrivier de Gesso. Aan deze bijzondere vorm, een soort wig, is de naam Cuneo dan ook afgeleid. Je rijdt de stad zodoende binnen via een imposante brug. Precies in het  midden van de driehoek loopt de brede winkelstraat Via Roma dat via Piazza Galimeberti overloopt Corsa Nizza. Het vormt een ader met haar vele kleine winkels en horecagelegenheden door de stad heen. Je kunt bij warm weer onder de bogen lopen waardoor je beschut bent tegen de zon.  Aan het eind kom je in het zakelijke gedeelte terecht met imposante gebouwen aan een groenstrook met fontein. Ook heeft de stad een groot stadspark.

Bezienswaardigheden

De stad herbergt een Academie voor Schone Kunsten en het Giorgio Federico Ghedini Conservatorium. Ook Cassa di Risparmio di Cuneo huisvest in een ontzagwekkend gebouw. Dit was vroeger een spaarbank, maar tegenwoordig een non-profitorganisatie. Je komt ze in meer steden tegen. Wat is mooi op te bezoeken? Indrukwekkend is kruisvormige basiliek San Francesco uit circa 1400, de kathedraal Santa Maria del Bosco, de synagoge en Santuario della Madonna degli Angeli.

Wij hebben geen musea bezocht, maar ze zijn er uiteraard wel. In Museo Casa Galimberti op de tweede verdieping van Palazzo Osasco kun je familie-eigendommen van familie Galimberti bewonderen. In Museo Diocesano San Sebastiano leer je meer over de geschiedenis van het bisdom. Er is een spoorwegmuseum in het station van Cuneo. Tot slot vertelt het Museo Civico de geschiedenis van Cuneo tot vandaag.

Cuneo Culinair

Onze topper was Osteria della Chiocciola. Een proeflokaal waar je tussen de locals een verrukkelijke maaltijd verorbert. Cuneo is overigens beroemd vanwege haar kastanjes. Het derde weekend van oktober is de kastanjebeurs: Fiera Nazionale del Marrone. Tot slot een delicatesse die je geproefd moet hebben: Cuneese al rum. Een rijkelijk gevulde bonbon bestaande uit twee merenguewafeltjes met daartussen een crème van donkere chocolade met rum. Deze bol wordt overgoten door donkere chocolade. Smullen!

Castelmagno

Wanneer je in Zuid-Piemonte vertoeft is, is het leuk om daar de Castelmagno Experience aan te koppelen. Een leuke dag voor jong en oud. Castelmagno is een kaassoort die alleen in drie bergdorpjes gemaakt mag worden. Net zoals Champagne in Frankrijk. Je gaat op pad met een Engelssprekende gids naar een kaasmakerij. Daarna rijd je via een bergpas naar de top van de berg om een historische kerk te bezoeken. Ook kun je zelf het openluchtmuseum bezoeken. Het minimale aantal personen voor deelname is vier.

Andiamo: Castelmagno Experience

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?