Vijf leukste steden van Piemonte

Stedentrip in Piemonte

“Een dagje op avontuur in de leukste steden van Piemonte”

Vijf leukste steden van Piemonte

Wat zijn de vijf leukste steden van Piemonte? De bekendste is natuurlijk hoofdstad Turijn. Die mag niet ontbreken in dit lijstje. Daarna zal voor velen Alba komen. Dit is een gastronomische stad die goed aan haar eigen marketing doet. Terwijl Asti groter is en naar mijn inziens leuker. Acqui Terme is eveneens een publiekstrekker. Nummer vijf? Cuneo. Al mag het ook een andere stad zijn. Het is mij om het even.

Turijn

Barokstad waar de wortels van de familie Savoye op elke straathoek zichtbaar zijn. Deze koninklijke familie heeft verschillende paleizen in en buiten de hoofdstad van Piemonte. Turijn kenmerkt zich door de vele pleinen met historische gebouwen. Prachtig. Ook huisvesten hier bijzondere musea: zoals het Fiat-museum, het Egyptisch musea en Mole Antonelliana. Tot slot vinden toonaangevende congressen plaats.

Asti

Mijn favoriete stad in Piedmont is Asti. Asti is de stad van torens, al zijn er daar door de verwoestende oorlogen niet veel meer van over. De compacte binnenstad is makkelijk te doorkruizen. Adembenemend is de kathedraal vol met fresco’s. De verschillende musea zijn een bezoek waard. Bijzonder: de Palio van Asti aan het eind van de zomer. Op culinair gebied zit je in deze stad goed. Ik krijg er keuzestress van.

Alba

Alba is de truffelstad. Elk jaar vindt de Fiera Intenazionale del Tartufo Bianco plaats. Hier kom je voor de gastronomie. Genieten van lekker eten en mooie wijnen. Het heeft meerdere sterrenrestaurants, waaronder Piazza Duomo met driesterren. Al eet je ook heerlijk bij reguliere restaurants. In de winkelstraat vind je verschillende culinaire winkels. En verder? Op wat kerken na eigenlijk niet zoveel.

Acqui Terme

In het zuidoosten van Piemonte ligt Acqui Terme. Heb je last van kwaaltjes? Neem dan een bekertje van het warme water uit de natuurlijke zwavelbron. En dat zwavel ruik je overigens goed als je door de straten van het centrum loopt. Acqui terme heeft van die fijne slenterstraatjes met authentieke restaurantjes. Al is het erg toeristisch, overslaan is eigenlijk een no-go.

De laatste van de leukste vijf steden van Piemonte: Cuneo

De laatste van de vijf leukste steden van Piemonte. Cuneo. Al had hier ook Alessandria, Vercelli of een andere stad kunnen staan. Piemonte heeft zoveel mooie steden en dorpen dat het lastig kiezen is. Cuneo ligt in het zuiden tegen de Alpen aan. De stad ademt daardoor buitensport uit: wandelen, skiën en trekking. De ligging aan de rivier die in een t-splits is bijzonder. Kenmerken: het is hier en daar wat vergane glorie, maar dat geeft juist sjeu aan deze kleurrijke stad.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?