RossoBarbera

200 wijnboeren

“Nippend van Barbera naar Barbera”

Rosso Barbera

De grootste proeftafel Barbera van de regio

Rosso Barbera is het wijnevenement van tante’s woonplaats Costigliole d’Asti in Piemonte. De grootste proeftafel Barbera van de regio vindt plaats in kasteel La Rocca in het eerste weekend van november. Ruim 200 wijnboeren presenteren hun Barbera. Van deze eigenwijze wijndruiven maken ze de mooiste wijnen. Rosso Barbera laat zien waar een klein wijndorp groots in is. 

La Rocca

De entree in La Rocca via de kasteeltrappen is majestueus. Je koopt een kaartje, krijgt een zak voor om je nek met daarin een wijnglas. Daarna is het ‘all you can drink’. In elke historische kamer staan tafels met de wijnflessen als soldaten in het gelid opgesteld. Elke fles heeft een nummer, zodat je kunt noteren op de proeflijst welke Barbera je lekker vindt. Een vriendelijke sommelier schenkt een scheut wijn in je glas. Vervolgens kun je al nippend van wijn naar wijn gaan. Nummertje aanwijzen en proeven maar!

Adopteer een wijnrank

Ja, ik wil een wijnrank adopteren. Superleuk.

Maak adoptie in orde

Wijnhuizen

Je start de wijnroute met een proeverij van wijnhuizen uit Costigliole d’Asti. In dit vertrek is het continue gezellig druk. Daarna heb je kamers met rijen Barbera d’Asti, Barbera d’Alba, parels uit Nizza Monferrato maar bijvoorbeeld ook uit Turijn. Ook is een tafel met Barbara’s uit de rest van Italië. Ook verrassend lekker. Er liggen grissini om je smaak te neutraliseren. Grissini zijn soort soepstengels, de lekkere wegknabbel uit deze regio. Hoe kies je nu de wijnen? Je kunt het zwaarwichtig aanpakken met een proeflijst in de hand of gewoon ienemienemutte doen per tafel. Een andere manier is etiketten scannen op jaartaal, herkomstgebied, superiore of een aansprekend plaatje.

Eten

In het kasteel huisvest het Consortium van Barbera en het ICIF. De laatste is een prestigieus opleidingscentrum voor wereldkoks, sommeliers en hobbyisten om de geheimen van de Italiaanse keuken en wijnen door te geven. Zodoende hebben we ook kunnen smullen van zoetigheden gemaakt door toppatissiers.

We waren vertrokken met een ‘ne goeie bojem’, (Op z’n Brabants gezegd, dat staat voor een gevulde maag) dus hebben we tijdens het event verder niets gegeten dan grissini. Er is wat antipasti te verkrijgen, maar verwacht daar niet te veel van. Daarom adviseer ik van tevoren een goede maaltijd te nuttigen. Ook nog een tip. Laat je jas thuis. Kapstokken zijn er niet en het is Italiaans warm binnen.

Entertainment

Spelletjes en drank, ze horen toch een beetje bij elkaar. Daarom hebben Rolf en Jan een poging gewaagd met ballen gooien in een wijnglas. Allebei hebben ze een heuse Rosso Barbera kurkentrekker gewonnen. Euforisch als ze waren, hebben ze daarom het wijnfleshengelen overgeslagen.

The art of wine

In één van de historische kamers heb ik mij artistiek uitgeleefd met penseel en verf. Ik was verbaasd over mijn eigen kunnen en dat na één bodempje  wijn. Het zijn vermakelijke intermezzo’s tijdens dit keurige drinkfestijn.

The blonde

Rosso Barbera is een gezellig evenement. Iedereen kuiert op z’n gemak rond. Zo was er een kunstzinnige dame met een konijn op de schouder. Het pluizige diertje heet: Novula, oftewel Wolkje. Heel braaf bleef ze op de schouder van de dame zitten. Enigszins vreemd was het wel, je verwacht eerder een papegaai.

Ik was amper binnen of ik raakte al in gesprek met Roberto. Een modellenscout uit Turijn. Niet om dat ik zo knap ben, maar omdat hij verrast was over mijn Italiaans. Mijn vrienden noemen me ‘the blonde’, dus ik kan niet ongezien in het wild rondlopen. Ik val op met mijn blonde haardos. Wijn is een conversation piece, maar mijn looks geven ook aanleiding voor een gesprek. De burgemeester was ook aanwezig, dus ben ik zo brutaal geweest om hem even aan te schieten om me als Italiaanse tante voor te stellen.

Grappa

Om de avond af te toppen is daar de laatste kamer met een proeftafel vol grappa. Alleen voor die hards die deze sterke drank weten te waarderen. Van most, het restproduct bij de productie van wijn, gaat naar distilleerderijen om grappa van te maken. Dus vandaar ook hiervan staat een rij met mooie flessen. Want dat zijn het, haast parfumflessen die een sieraad zijn in de drankenkast.

Ook in grappa zit veel smaakverschil. Dit is je kans om het te ontdekken. Vraag de sommelier om advies en ze schenkt iets passends voor je in.

Goed geregeld

Kortom, Barbera Rosso is een pracht van een event. In november is het hoogseizoen in Piemonte. Vanwege de vele gastronomische evenementen rondom wijn, truffel, kaas en chocolade. Met het vliegtuig ben je er binnen 2 uur en de auto gemiddeld 12 uur. Weekje weg in het najaar? Piemonte!

Wijnreis met entree

Wil jij ook naar dit evenement, maar vind je het fijn dat je totale reis geregeld is: van hotel, restaurants tot entree naar Rosso Barbera? Mijn Italiaanse tante stelt met plezier een reis voor je samen. Vraag naar de mogelijkheden. Of boek de kant-en-klare reis: Barbera Rosso Weekend waarbij je je onderdompelt in het Piemontese leven.

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?