Vijf leukste plaatsen in Piemonte

Welke dorpen en steden moet je gezien hebben?

“Laat je hart stelen door de dorpen en steden van Piemonte”

Vijf leukste plaatsen in Piemonte

Wat zijn de vijf leukste plaatsen in Piemonte? Dat is sowieso een lastige keuze, want daarmee doe ik gelijk alle andere mooie dorpjes en aansprekende steden te kort. Bovendien heb ik nog lang niet alle plaatsen in Piemonte gezien. Toch ga ik een aantal plekken op een rijtje zetten die het bezoeken waard zijn. Het zijn dus niet de vijf leukste plaatsen in Piemonte, maar plekken die je echt gezien moet hebben.

Neive

Neive behoort tot i Borghi púi belli d’Italia. Dit is een vereniging van 232 mooiste dorpen en steden in Italië. In Piemonte liggen 14 van deze schoonheden. Neive was een belangrijke Romeinse nederzetting. Nog altijd typeert het dorp zich door schots en scheve middeleeuwse herenhuizen met rode daken. Ook zijn er twee zestiende-eeuwse kappellen, meerdere torens en een oud benedictijnenklooster. In het historisch centrum heb je een fantastisch uitzicht op de glooiende heuvels met wijnranken. Neive ademt wijn en is vooral bekend van de Barbaresco. Wil je een avond genieten? Schuif dan aan bij Ristorante Donna Selvatica. Verrukkelijk eten en bediening met een glimlach.

La Morra


Ik ben verliefd op La Morra. Dit lieflijke wijndorp mag dus niet ontbreken bij de vijf leukste plaatsen in Piemonte. Het ligt boven op een berg en is omgeven door een lappendeken van wijngaarden. Het uitzicht is adembenemend. Hiervan kun je genieten vanaf het dorpsplein maar ook vanuit Ristorante Bovio. Aanrader overigens, verrukkelijk eten en meer dan 1.000 wijnen op de kaart. La Morra is een dorpje om doorheen te slenteren, een terrasje te pakken en je laten verwennen door het mooist dat deze regio in Italië biedt.

Cherasco

Wat een verrassing is Cherasco. Ik kwam er ooit terecht door met een vinger op de kaart te prikken. Dit is een openlucht museum met barokke gebouwen, kerken en historische winkeltjes. Er loopt een pelgrimsroute door Cherasco dus de hoeveelheid kerkelijke gebouwen is immens. Verder wordt je oog getrokken door de vele fresco’s op gebouwen. Het dorp is beroemd vanwege haar slakken. Dus ben je een liefhebber, dan moet je hier zijn.

Asti

Waarom ga je naar Asti? Als je van struinen op een markt houdt, is dit de place to be. De wekelijkse warenmarkt is enorm. Daarnaast is er elk zondag antiekmarkt. De mooiste snuisterijen vind je daar. Ook heeft Asti mooie winkels met betaalbare mode. Kleding, schoenen en tassen in dezelfde stijl: dress like a real Italian! Mijn favoriete restaurant? Osteria Il Podestà. Smullen van de lekkerste gerechten in een oude gewelfde kelder. Asti heeft meerdere interessante musea. Ook is het heerlijk toeven op het terras. Kortom, hier wil je naartoe.

Vijf leukste plekken in Piemonte…. Turijn

Tja, dan loop ik toch vast. De vijf leukste plaatsen in Piemonte….nummer vijf kan ik eigenlijk niet invullen. Ik kan niet kiezen. Voor de volledigheid noem ik Turijn, omdat die eigenlijk niet mag ontbreken op het lijstje. Het is tenslotte de hoofdstad en daar moet je een keer geweest zijn. Eerlijkheidsgetrouwe moet ik zeggen dat Turijn nog altijd mijn hart niet gestolen heeft. Let ik niet goed op? De barokke stad heeft prachtige gebouwen, er zijn toonaangevende musea en authentieke koffietentjes. Volgende keer staat een paleisroute op de planning, dus de liefde tussen Turijn en mij gaat zeker goed komen. Voor nu, ervaar het zelf. Ik hoor graag wat jij ervan vindt.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?