Piemonte
Piemonte is misschien wel de minst bekende regio van Italië. Dat is spijtig. Want het is een prachtregio die werkelijk alles te bieden heeft.
Piemonte oftewel Piedmont is misschien wel de meest onderschatte regio van Italië. De schoonheid van dit gebied dringt pas tot je door als je echt kijkt. In tegenstelling tot de populaire regio’s Toscane en Umbrië die barsten van steden vol historische kunstschatten. Daarmee overigens ook de regio met hordes toeristen die elkaar voor de voet lopen. Piemonte Italië is een paradijs van bergen, glooiende heuvels vol wijngaarden en liefelijke middeleeuwse dorpjes en steden zoals Turijn, Asti, en Acqui Terme. Hier wordt niet alleen de koning van de wijnen geproduceerd, maar het is eveneens de sterrenkok van de Italiaanse keuken. Kortom, een ideale plek voor een stedentrip of vakantie volgens Mijn Italiaanse tante.
Truffels
De diamant van de Piëmontese keuken is de truffel. In de herfst gaat de truffeljager met zijn afgerichte hond op zoek naar deze knollen. In het geheim, want de truffel is kostbaar. Vooral de witte versie. Deze zeldzame witte truffel wordt daarom het witte goud genoemd. De smaak van de zwarte truffel is aards en neigt naar champignon. De witte? Ik wou dat ik het wist 😉. Truffels zijn een delicatesse. Ze worden gebruikt als ingrediënt voor een pasta, met ei of in een saus bijvoorbeeld. Of ter plekke over je gerecht geschaafd. In Alba vindt jaarlijks eind oktober het internationale truffelfestival Fiera Nazionale del Tartufo Bianco plaats.
Gastronomie Piemonte
Fijnproevers zijn volledig op hun plek in deze culinaire hotspot. Typische streekproducten zijn de eerder genoemde wijn en truffels. Maar daarnaast castelmagno (blauwe schimmelkaas), hazelnoten (de Nutellafabriek staat in Alba), risottorijst, vermout en chocolade. Gerechten die je zeker moet proeven: vitello tonato (kalfsvlees met tonijn), agnolotti (deegkussentjes), Brasato al Barolo (stoofpot) en Zabaglione (vla met rum). De Italianen zijn gastvrij en vertellen met plezier over hun streek, wijnen en gerechten. Aanschuiven en smullen.